BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szép számokat tett közzé az alumíniumipari óriás

Az elemzői várakozásoknál kedvezőbb - egyszeri tételek nélkül számított - második negyedévi nyereséget közölt az Alcoa amerikai alumíniumipari vállalat.

A társaság, amely hagyományosan az első amerikai tőzsdei vállalat, amely közzéteszi negyedéves eredményeit, 76 millió dollár, azaz részvényenként 7 cent, a vállalati átalakítások és egyszeri jogi költségek nélkül számított nyereséget ért el a második negyedévben. Elemzők 6 centes részvényenkénti profitot vártak.

Az Alcoa árbevétele az alacsonyabb alumíniumárak miatt 2 százalékkal, 5,85 milliárd dollárra csökkent, de így is magasabb volt az elemzők által várt 5,83 milliárd dollárnál.

"Sokkal jobban néz ki, mint amire számítani lehetett" - értékelt Alan Lancz, az Alan B. Lancz & Associates elemzője, aki hozzátette, hogy a vállalat kilátásai egyelőre jól festenek.

A kedvező eredmények ellenére a társaság jelentős, 119 millió dolláros nettó veszteséggel zárta az április elejétől június végéig terjedő időszakot. Egy évvel korábban 2 millió dolláros nettó vesztesége volt a vállalatnak.

Az Equilor elemzői ugyanakkor kiemelték, hogy az Alcoa egy vesztegetési ügy jogi költségeit, illetve egy alumíniumkohó bezárási költségeit tüntette fel rendkívüli tételként. „Az első kapcsán még lehetünk könnyelműek, ám az alumíniumipar egyik óriáscége esetén a kapacitások csökkentése aligha nevezhető rendkívüli tételnek, ez valójában a rendes működés szerves részét képezi” – vélekedtek az elemzők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.