BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A régió középmezőnyében vannak a magyar szállodák

Az osztrák és a cseh szállodák teljesítményével még nem veszik fel a versenyt a hazai hotelek, de a szlovák és a lengyel piac a féléves adatok alapján már gyengébb a magyarnál.

Míg a negyedéves adatok szerint a magyarországi szállodák teljesítménye Közép-Kelet-Európa öt országában még a leggyengébb volt, addig a féléves mutatók alapján már javult a helyzet, és a kiemelkedően jó júniusi teljesítménynek is köszönhetően már jobb volt, mint Szlovákiában, illetve Lengyelországban. Ausztria és Csehország szobafoglaltságban, nettó átlag szobaárban és egy kiadható szobára jutó bevételben (Revpar) is előttünk jár, de a hazai szállodák 61 százalékos kihasználtsága és 37,5 eurós Revpar adattal végre elmozdultak a sereghajtó pozícióból. „Az első hat hónapban a magyarországi szállodák összes bruttó árbevétele 118,1 milliárd forint, bruttó szoba árbevétele pedig 64,3 milliárd forint volt. Ezek 10,6, illetve 9,4 százalékkal nagyobbak a 2012-nél, illetve 10,2, és 15,5 százalékkal múlják felül az 5 évvel korábbi, 2008 évi bevételeket. Meg kell jegyezni, hogy 2008 és 2013 között a szállodai szobaszám mintegy 12 százalékkal nőtt, az infláció pedig meghaladta a 25 százalékot” – tudatta elemzésében a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). Érdekes, hogy mindezzel párhuzamosan 2013 első felében a vendégéjszakák száma csak Budapesten és Észak-Magyarországon nőtt számottevően, ellenben négy régióban is visszaesést tapasztalhattak a szállásadók.

"Legfontosabb tíz küldőországunk közül 2013 első félévében az Egyesült Királyság, Oroszország és Lengyelország esetében nőtt jelentősen a szállodai vendégéjszakák száma. A TOP 10 küldőországon kívüli országokból érkező forgalom általában szintén kedvezően alakult a szállodákban is: Izrael, Dánia és Svédország esetében igen jelentős (20 százalék feletti) növekedést tapasztalhattunk” – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. elemzésében.

A gyógyszállodákban a vendégek száma összességében ugyan csökkent, de tovább maradtak, ez főleg a külföldiekre igaz. Így 6,3 milliárd forint bruttó szállásdíjbevételt realizálhattak, amely 4,1 százalékos növekedés. A kormány jelenlegi tervei szerint az EU a 2014-2020 közötti időszakban a turisztikai fejlesztések támogatásánál a hangsúlyt az idegenforgalmi vonzerő fokozására, a vendégfogadás körülményei javítására, az országimázst növelő turisztikai attrakciók megvalósítására helyezi. Vagyis vélhetően további szállodaépítésekre kevesebb forrás jut. A kabinet az előrejelzések alapján úgy kalkulál, hogy a tavalyi rekordot is 8 százalékkal meghaladó mértékben, az év végéig 23-24 millió vendégéjszakát töltenek el a szálláshelyeken az idelátogató külföldi és hazai vendégek. A mintegy 1200 milliárd forintos bevétellel Magyarországon a GDP hét százalékát teszi ki az idegenforgalom részesedése és a következő években a 15-18 százalékos arány elérése a feladat. Az európai nagyvárosok mutatóitól persze nagyon messze vagyunk, az MSZÉSZ riportjában szereplő 31 város között szobafoglaltságban az első 3 helyet London, Párizs, Edinburgh szállodái szerezték meg.

Nem hiányzik az üdülési csekk?

„A belföldi kereslet szempontjából nagyon fontos SZÉP-kártya forgalom a hazai szállodákban 2013 január – június hónapjaiban összesen 4,476 milliárd forintot tett ki, ami 2012 év hasonló időszakában elért 1,251 milliárdnak hozzávetőlegesen 3,5-szerese” – közölte lapunkkal a Szállodaszövetség.

2013 első felében a hazai szállodákban lakó magyar vendégek összesen 19,332 milliárd forintot fordítottak szállásdíjra. Ennek az összegnek 23,2 százalékát egyenlítették ki SZÉP kártyával.

2013 első felében a hazai szállodákban lakó magyar vendégek összesen 19,332 milliárd forintot fordítottak szállásdíjra. Ennek az összegnek 23,2 százalékát egyenlítették ki SZÉP kártyával. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.