BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Agrárium: későn jött az eső

Az elmúlt napok esőzése sem tudta visszafordítani az aszály okozta károkat, legfeljebb megakadályozta újabb területek tönkremenetelét. A kukorica jó része így is kiégett, a kár már biztosan meghaladja a százmilliárd forintot.

„Az elmúlt napokban érkezett eső csak azon a kukoricán tudott segíteni, amely még valahogy megúszta a korábbi aszályt, az ország jelentős részén azonban visszafordíthatatlan károk keletkeztek” – jelentette ki a Világgazdaság Online-nak Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: a későn jött csapadék csak a további károk keletkezését tudta megakadályozni.

Az aszálykár így is hatalmas. „A korábban várt nyolcmillió tonnához képest több mint kétmillió tonnányi termést tett tönkre a forróság. Ez a kiesés már biztosan meghaladja a százmilliárd forintot az ágazat egészében csak a kukorica esetében” – vélekedett Vancsura József. Mindez azt jelenti, hogy az ország idei végső kukoricatermése hatmillió tonna alatt lesz, egyelőre 5,5 és 6 millió tonna körüli végeredményt valószínűsítenek a szakértők – fogalmazott Vancsura József.

Az elnök hangsúlyozta: a kérdéses mennyiség még így is bőven elegendő a magyarországi felhasználásra, attól nem kell tartani, hogy a hazai állattartóknak, vagy a feldolgozóknak nem jut majd elegendő kukorica.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.