BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Férfiuralom a cégvilágban: a vezetők csupán harmada nő

A magyar cégvezetők csupán 32 százaléka hölgy, áll a Bisnode üzleti információ szolgáltató elemzésében. A Bisnode megvizsgálta a működő és eljárás alatt nem álló cégek tulajdonosaink és vezetőinek hivatalos forrásokból elérhető demográfiai adatait. Az elemzésből kiderül, hogy Magyarországon több női cégtulajdonos van, mint női cégvezető, viszont a férfiak erősen felülreprezentáltak a vállalkozásokban. A legtöbb cégvezető és tulajdonos a 40-50 éves korosztályból kerül ki, valamint a nagy cégeknél sok a 60 év feletti tulajdonos.

A társas vállalkozásokban tulajdonosként tevékenykedők csupán 40 százaléka nő, ami jobb arány, mint a cégvezetők esetében, ott ugyanis csupán 32 százalék hölgy, derül ki a Bisnode elemzéséből. A nők aránya a vezetésben fordított arányos a cégmérettel, ugyanis minél több alkalmazottat foglalkoztat egy vállalkozás, annál kisebb a hölgyek aránya a cégbíróságon bejegyzett vezetésben.

Míg a 10 fő alatti cégek vezetőinek körében több mint 30 százalékkal reprezentálják magukat a hölgyek, addig a 250 főt feletti alkalmazotti számmal rendelkező cégek vezetőinek csupán 20 százaléka nő.

A cégtulajdonosok körében valamivel több nő van, ugyanis összességében a 40 százalékot is eléri az arányuk, ráadásul itt az 50 és 249 fő közötti alkalmazotti számot foglalkoztató vállalkozásoknál arányaiban több nő szerepel tulajdonosként, mint a 20 és 49 főt foglalkoztató cégeknél.

Amennyiben a cégvezetők kor szerinti megoszlását vizsgáljuk cégméret alapján a Bisnode adatbázisában, azt látjuk, hogy a legtöbb vezető a 40 és 50 közötti korosztályból kerül ki, ők ugyanis 29 százalékot képviselnek a teljes vezetői körből. A cégmérettel párhuzamosan öregedés tapasztalható a cégvezetők körében, azonban nem a legnagyobb vállalkozásoknál a legidősebb a vezetés, hanem az 50 és 249 fő alkalmazotti létszámot foglalkoztató cégeknél. A 60 év feletti cégvezetők száma minden méretkategóriában 15 százalék felett van, és az 50 és 249 fő között foglalkoztató vállalkozások vezetőinek közel 19 százaléka 60 éve feletti.

Amennyiben a cégtulajdonosokat vizsgáljuk, összegészében kevesebb tulajdonost találunk a 40 feletti korosztályból, mint cégvezetőt, viszont a nagyobb cégméretnél az idősebb tulajdonosok felülreprezentáltabbak. A 30 és 50 közötti korosztály teszi ki a cégtulajdonosok több mint felét, de 60 év feletti is sok tulajdonos van, különösen a nagyobb cégeknél. Az 50 fő feletti cégek tulajdonosai közül ugyanis több mint 30 százalék a 60 év felettiek aránya. A vezetőkhöz hasonlóan itt is a cégméret növekedésével öregedő tulajdonosi kört találunk, azonban meglepő, hogy a 250 fő feletti alkalmazotti létszámot foglalkoztató cégek vezetőinek 3 százalékánál 30 év alatti tulajdonossal kell számolni, míg ekkora cégméretnél alig van 30 év alatti vezető. Hiába van több fiatal tulajdonos, a cégvezetést nagyobb cégméretnél nem ők végzik, derül ki a Bisnode elemzéséből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.