BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hús: jön a hatósági ár?

Meglepetés, hogy a korábbi nyilatkozatok ellenére a pénteken benyújtott adócsomagban nem szerepel a húsáfa csökkentése, ám ennél is meglepőbb, hogy – ha mégis megvalósulna – akár a hatósági ár bevezetésével is élne a kormány, hogy a lépés hatása érezhető legyen

A Fidesz-frakció csak akkor hajlandó hozzányúlni az áfához, ha világos és egyértelmű garanciákat kap arra, hogy a kisebb kulcs nyomán a hústermékek fogyasztói ára valóban csökken – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke a Napi Gazdaságnak adott interjújában Az árcsökkenés érdekében Rogán akár a hatósági ár alkalmazását sem tartaná elvetendőnek, mint fogalmazott, „rövid időre és korlátozott körben” számára nem idegen ez a megoldás.

A húsok áfacsökkentésével kapcsolatban a politikai nyilatkozatok egyre megengedőbbé váltak az utóbbi időben, ezért is okozott némi csalódást az ágazati szereplőknek az, hogy a pénteken a parlamentnek benyújtott adótörvény-javaslatban nem szerepel ilyesmi. Egy merész, ötszázalékos áfakulcs bevezetését pedig már javasolta a sertéságazatban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) áprilisban.

A tárca javaslatáról akkor egyeztetés indult a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM). Az akkori lépésre az után kerül sor, hogy Brüsszel ellenvetése miatt nem léphetett életbe április elsejétől a fordított adózás az élősertés, a félsertés és a takarmányok esetében.

Az élelmiszerágazat által régóta szorgalmazott áfacsökkentés azóta a politikai nyilatkozatoknak is része. Legutóbb Fazekas Sándor a hétvégén egy fővárosi rendezvényen beszélt arról, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is az áfacsökkentés pártján van, ami a sertés- és baromfihúsra és az ezekből készült húskészítményekre vonatkozna. Hozzátette: reméli, hogy az idén erről döntés születik.

A vidékfejlesztési miniszter korábban is alapvetően támogatólag szólt az áfacsökkentésről, ám rendszerint kijelentette azt is: a forgalmi adó mérséklése nem jelenti automatikusan a fogyasztói árak csökkenését.
A kormányzati aggodalmak részben megalapozottak: az élelmiszerágazat egyes szereplői korábban többször jelezték, hogy korábbi veszteségeik kompenzálására az árelőny egy részét szívesen maguknál tartanák. Kérdés, hogy a kiélezett verseny körülményei közt, erre lenne-e lehetőségük. A várakozások szerint egy esetleges áfacsökkentés éppen az erőteljes verseny miatt mindenképp érezhető lenne.

A lapunknak név nélkül nyilatkozó ágazati szereplők azt a kérdést is feltették: a tipikusan a monopolhelyzetben alkalmazható hatósági ár bevezetését mi indokolja az ágazatban, amelyet a szereplők sokasága és az erős verseny jellemez. A különböző húsok vilápiaci ára ráadásul rendkívül változékony. A sertéshús mint tőzsdei termék ára folyamatosan ingadozik, ehhez a mozgáshoz pedig lehetetlen lenne igazítani az esetleges hatósági árakat.

Még lehet csökkentés?

A jövő évre szóló adótörvény-módosításokat kormánypárti többséggel általános vitára alkalmasnak minősítette a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága. A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a módosítások legfontosabbikának az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető családi kedvezményt nevezte. Pankucsi Zoltán egy felvetésre beszélt arról is, hogy nem szerepel a törvényjavaslatban az élelmiszerek, elsősorban a hús áfájának csökkentése. Elmondta, jelenleg is egyeztetnek erről, és érzékeltette, hogy a parlamenti tárgyalás során még érkezhet ilyen javaslat a jövő évi adótörvényekhez.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.