BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keveslik a költségvetés turisztikai forrásait

Alaposan meglepődtek a turisztikai ágazat szereplői, amikor megtudták, hogy a 2014-es költségvetési tervezet mindössze 9,9 milliárd forintot szán a turizmusra, ami 20,8 százalékkal kisebb a 2013-as 12,5 milliárd forintos keretnél.

Ráadásul a turisztikai célelőirányzatból kell finanszírozni a Forma 1 Magyar Nagydíj mintegy 6 milliárd forintos költségét, valamint a Magyar Turizmus Zrt. éves működési költségei is mintegy 2 milliárd forintot tesznek ki. Így nemzeti marketingre összesen csak 1,5 milliárd forint juthat.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint a 2014-es turisztikai marketing költségvetésnek ez a tervezett rendkívül alacsony szintje veszélyezteti a válságból éppen kilábaló magyar turizmus növekedését.

„A turizmusban az európai országok közötti erős nemzetközi versenyben a tervezett nagyon alacsony költségvetéssel nincs esélyünk helytállni, a turisztikai ágazat közismert gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő szerepét, multiplikátor hatását a drasztikusan csökkentett költségvetés rontaná, ami súlyos károkat okozna nemzetgazdaságunknak” – fogalmazott a szövetség. Hozzáteszik: az önkormányzatok a beszedett idegenforgalmi adó jelentős részét nem turisztikai célokra használják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.