BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lovasközpont: búcsú az energiaszámlától

Kizárólag megújuló energiát hasznosít az a tegnap átadott energiasziget, amely a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában létesült.

Évi nyolcmilliós forintos energiaszámlájától szabadul meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja, az ezt lehetővé tévő, tegnap átadott beruházás azonban túlmutat a takarékoskodáson.

Magyarországi vállalatok – Elmű-Émász csoport, HP Magyarország, a kecskeméti Mercedes-Benz és az OTP – támogatásával olyan energiasziget létesült, amelynek áramtermelő egységei kizárólag megújuló energiát hasznosítanak, a fölöslegben termelt áramot akkumulátorban tárolják, ezen keresztül villanyautó töltésére is használhatják, mindezt pedig egy okos mérési rendszerrel irányítja.

A Gyermekmentő Szolgálat Élhető Jövő Parkját a szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában Áder János köztársasági elnök, valamint Marie-Theres Thiel, az Elmű-Émász vezérigazgatója jelenlétében avatták fel.

A parkban működő energiasziget az elképzelések szerint önellátó lesz energiából, mindazonáltal biztonsági megfontolásból, továbbá a többletáram értékesítése céljából van kapcsolata az országos villamos energia hálózattal is.
A fejlesztés energetikai része 150-160 millió forintba került, ezen belül az Elmű-Émász csoportra mintegy 80 millió forint jutott. A cégpáros négy mini erőművet épített a parkban. Az első egy közel 100 négyzetméteres és 15,6 kilowatt teljesítményű napelemes kiserőmű, amelyhez napkollektoros melegvíz-termelő rendszer tartozik. A második egy 20 kilowattos szélerőműből, ez már 3 m/s-s szélsebességet is hasznosíthatja. A harmadik egy 14 kilowattos levegő-víz rendszerű hőszivattyú, ezt fűtésre és fűtésre használják, a negyedik pedig a helyi patakra telepített, évi 1,2 megawattórás vízerőmű. Ez utóbbinak a szerkezete vörösfenyőből készült, a munkát komoly mederrendezés előzte meg. A többletként termelt villamos energiát tároló, említett akkumulátortelep 20 kilowattos.

A területen kialakítottak egy látogatóközpontot is. Ebben tanulmányozhatók az energiasziget létesítményei, általában véve is a decentralizált energiatermelés, és az okos mérés. A tervek szerint lesznek majd ismeretterjesztő programok, de kutatás és kísérletezés is folyhat a központban, egyetemekkel együttműködve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.