BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maximalizált idegenforgalmi adót kérnek a szállodások

Elkészítette a magyar szállodaipar aktuális helyzetértékelését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), amiben úgy számolnak, hogy idén éves szinten a fő szállodai bevételt kifejező mutató számok nominálisan elérik vagy meghaladják a válság előtti év, 2007 eredményeit.

Ez azonban szerintük nem jelenti azt, hogy azokat reálértéken is elérik, az időközben bekövetkezett inflációs veszteséget kompenzálni tudják, azaz legjobb esetben a jövedelmezőség kis mértékű javulása várható. Többek közt azt is javasolják, hogy új hazai szálloda építésére a következő években állami támogatást, EU forrást csak kivételes esetekben biztosítsanak. „Új szállodai kapacitások helyett nemzetközi vonzóképességű turisztikai attrakciók fejlesztését kell támogatni, melyek a jelenleginél fizetőképesebb, új vendégkört hoznak. Emellett támogatásra javasoljuk a meglevő szállodák felújítását” – fogalmaz a szövetség.

Különösen fontosnak tartják – turizmusunk versenyképességének védelme érdekében – a szobakiadás áfa szintjének csökkentését, a vendéglátás esetében annak az EU átlaghoz való közelítését. Rávilágítanak arra az anomáliára is, hogy az idegenforgalmi adót döntően nem a turizmus fejlesztésére, annak marketingjére fordítják. Ennek következtében az MSZÉSZ szerint nem jut forrás Budapest turisztikai marketingjére. „A készülő turizmus törvényben olyan szabályozásra van szükség, ami biztosítja, hogy az önkormányzatok az idegenforgalmi adót turisztikai célokra használják fel. Jó megoldásnak tartanánk, ha az IFA mértékét maximálnák, s az egész országban százalékban állapítanák meg. Ez utóbbi megoldással a fizetendő IFA arányos lenne a szoba árral, azaz a magasabb kategóriájú szállodában lakó vendég magasabb adót fizetne” – írta elemzésében a szövetség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.