BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenkinek tablet kell

A tavalyi 2,22 milliárd után az idén már 2,32 milliárd személyi számítógépet, táblagépet és mobiltelefont adhatnak el világszerte, jövőre pedig ez a szám megközelítheti a 2,5 milliárdot a Gartner elemzése szerint. A kutatócég 8,4 százalékos visszaesést vár az idén a pc-értékesítésben, míg a tabletek forgalma 53,4 százalékkal nőhet 2012-höz képest.

Az idén a múlt évhez képest várhatóan 4,5 százalékkal bővül a világon eladott személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok száma a Gartner előrejelzése szerint. A múlt évben 2,22 milliárdot értékesítettek ezekből a készülékekből, az idén pedig már 2,32 milliárdra nőhet ez a szám. A fejlődés jövőre sem áll meg, 2014-ben a kutatócég előrejelzése szerint már 2,49 milliárdot adnak el ebből a három eszköztípusból.

A növekedés fő mozgatórugói a tabletek lesznek, amelyekből az idén 53,4 százalékkal többet értékesíthetnek, mint 2012-ben, így összesen 184,4 milliót adhatnak el belőlük világszerte. A növekedés üteme jövőre lassul ugyan, de még így is közel 80 millióval több, 263 millió táblagépet értékesítenek majd 2014-ben. A piackutató elemzése szerint a kisebb méretű, olcsóbb készülékek iránt lesz nagy a kereslet, ami a nagy gyártókat is arra ösztönzi majd, hogy csökkentsék a 7 hüvelykez eszközeik árát.

A mobiltelefon értékesítés is nő az idén, azonban a Gartner 4 százalék alatti fejlődést prognosztizál ebben a szegmensben, összesen 1,81 milliárd mobilt adhatnak el az idén. Jövőre valamelyest gyorsul a bővülés üteme, igaz még így is csak alig haladja meg az öt százalékot, viszont 1,9 milliárd fölé nőhet a világszerte eladott mobiltelefonok száma. Az okostelefonok lesznek a szegmens meghatározói, a Gartner elemzése szerint ugyanakkor az érettebb piacokon a középkategóriás, míg a feltörekvő gazdaságokban a belépőszintű androidos készülékek iránt lesz nagy kereslet.

A piackutató cég szerint az idén közel 322 millió személyi számítógépet adhatnak el világszerte – ebben benne vannak az asztali gépek, laptopok és az ultrabookok is -, ami közel 30 milliós visszaesést jelent 2012-höz viszonyítva. Jövőre 281,5 milliós lehet a pc-forgalom. Miközben az asztali gépek és laptopok forgalma folyamatosan esik, az ultrabookok iránti kereslet nő, igaz ezekből a prémium szegmensbe tartozó készülékekből még keveset adnak el. Tavaly 9,8 millió ultrabookot vásároltak a felhasználók, az idén várhatóan 18,6 milliót adnak el belőlük, míg jövőre már megközelíti a 40 milliót a forgalmuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.