Újraéledhet Karcagon és környékén a ház körüli sertéstartás, amely valaha ugyanolyan hagyománynak számított, mint Makón a hagyma, vagy Kalocsán a fűszerpaprika termesztése - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, az Auchan Magyarország Kft. háztáji sertés-programját ismertető rendezvényen.
Az Auchan ugyanis a karcagi térségben a háznál nevelt sertések húsával bővítené árukínálatát. A társaság, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a sertéstartók tervezett együttműködése kapcsolódik a tárca másfél éve meghirdetett sertésprogramjához, amelynek legutóbbi lépése az élő sertés és a hasított félsertés értékesítésekor az áfa 5 százalékra való mérséklése volt az ágazat fehérítése érdekében, emlékeztetett a miniszter.
Magyarországon az 1990-es években 60 kilogramm volt egy főre jutó évi sertéshúsfogyasztás, most 23-24. A cél a miniszter szerint az előző, kedvező mutatóhoz való közelítés, ehhez növekvő sertésállományra, és javuló vásárlóerőre egyaránt szükség van.
Szikla Péter, az Auchan beszerzési igazgatója elmondta, hogy a Karcagon és környékén beindítandó sertésprogramjukkal a háztáji kategóriát szeretnék visszavezetni a kereskedelmi értékesítésbe, közvetítők nélkül. A szerződött partnereket szigorú előírások várják majd, amelyek vonatkoznak a nevelésre, a takarmányozásra, a vágásra és a feldolgozásra. Megkövetelik, hogy a takarmány 80 százalékig gabonaalapú, a hús gyógyszermaradványtól mentes legyen, a vágás előtt önsúlyt pedig 140-160 kilogramm legyen. Indulásként egy év alatt 3 ezer élő állatot kívánnak felvásárolni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.