BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekvő bevétel, kisebb nyereség a Magyar Telekomnál

Az idei harmadik negyedévben is növelni tudta bevételét a Magyar Telekom, a társaság forgalma 158,3 milliárd forintos forgalmat ért el, ami 5 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A cég EBITDA eredménye ugyanakkor 8,2 százalékkal esett vissza egyszeri tételek miatt, azokat kiszűrve 5 százalék körüli a csökkenés mértéke.

Az elmúlt időszakban tapasztalható pozitív trendek folytatódtak a harmadik negyedévben a Magyar Telekomnál, amelyek megmutatkoznak az időszakra vonatkozó számokban is – mondta el Szabó János, a társaság pénzügyi vezérigazgató-helyettese a cég gyorsjelentésével kapcsolatban tartott tájékoztatón. A társaság megtartotta mobilpiaci pozícióit - sőt egyes szegmensekben erősödött is -, a vezetékes szegmens számukra fontos területein – szélessávú internet, tévészolgáltatás – is őrzik helyüket, és számottevően csökkent a vezetékes telefont használó ügyfelek elvándorlásának üteme.

A harmadik negyedévben 5,4 százalékkal tudta növelni forgalmát a Magyar Telekom 2012. hasonló időszakához képest, a vállalat 158,3 milliárd forintos bevételről számolt be. A növekedésben számottevő szerepet játszott az energiaszolgáltatásból, az informatikai és rendszerintegrátori tevékenységből, illetve az eszközértékesítésből származó bevétel bővülése – közölte Szabó János. A vállalat pénzügyi vezérigazgató-helyettese az energiaszolgáltatás kapcsán elmondta, hogy a közelmúltban az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítások, amelyek egyenlő feltételeket teremtenek az alternatív és egyetemes szolgáltatók számára a lakossági piacon olyan üzleti környezetet eredményezett, amelyben kijelenthető, hogy folytatják ezt a tevékenységet. Az idén akár 45-46 milliárd forintos is lehet az energiaszolgáltatásból származó bevétel, korábban 40 milliárd forintos összeggel számoltak.

A július-szeptemberi időszak másik történése a frekvenciaállomány helyzetének rendezése volt. Mint ismert, megállapodás történt a jelenlegi frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbításáról. Ez mindenképpen pozitív fejlemény, amely biztonságot teremt a szolgáltatóknak ahhoz, hogy tudják folytatni, amit eddig vállaltak – hangsúlyozta Szabó János.

A frekvenciaértékesítésben lesz még egy második forduló, amelyre valószínűleg az utolsó negyedévben vagy 2014. első három hónapjában kerül majd sor, de várhatóan mindeképpen a parlamenti választások előtt. Mivel nem ismertek az új pályázat feltételei, nem tudni, hogyan alakul a piac, mennyire lesz nyitott ez a tender új piaci szereplő belépére, nagyon kérdéses, hogy Magyar Telekomnak mennyibe kerül majd. Fontos azonban, hogy résztvegyenek ezen a tenderen, a mobil adatszolgáltatás bővülése miatt szükségük van további frekvenciákra – mutatott rá Szabó János.

A Magyar Telekom CAPEX költése 46,6 milliárd forinttal 70,9 milliárd forintról 117,4 milliárd forintra nőtt 2013. első kilenc hónapjában. A jelentős növekedés oka elsősorban a 2013. harmadik negyedévi 38,0 milliárd forint összegű magyarországi licensz meghosszabbítási díj és a 3,1 milliárd forint összegű macedón 4G licensz díja. Mindehhez társult még 17,3 milliárd forint összegben a jövőbeni éves frekvencia díjak jelenértékének aktiválása, a közelmúltbeli kapcsolódó megállapodások és a vonatkozó szabályozások változása következtében. Mindezek, valamint a 2012. első negyedévi 10,9 milliárd forint összegű 900 MHz-es spektrum licenszdíj nélkül a CAPEX kismértékben, 60,0 milliárd forintról 59,1 milliárd forintra csökkent.

A legnagyobb hazai távközlési cég EBITDA eredménye 8,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, az egy évvel korábbi 56,6 milliárd forintról 51,9 milliárd forintra esett vissza. Ebben főként egyszeri tételek játszottak szerepet, mivel a múlt év harmadik negyedévében a macedón ingatlan tranzakcióból 3,7 milliárd forint, a Pro-M értékesítéséből származóan pedig 1,6 milliárd forint nyereség került elszámolásra. Ezeket leszámítva 5 százalék körüli lett volna a csökkenés.

A társaság részvényeseire jutó eredménye (nettó eredmény) 14,8 milliárd forintról 9,3 milliárd forintra csökkent, elsősorban az alacsonyabb adózás előtti eredmény következtében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.