BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építkezésbe fog a Rail Cargo

Gyenge első és erős második fél év után nagyjából hozta megcélzott számait 2013-ban a Rail Cargo Hungaria Zrt. A hazai vasúti áruszállító piac legnagyobb szereplője túljutott a reorganizáción, a továbbiakban működésének és versenyképességének továbbfejlesztésére összpontosíthat. Két éven belül Magyarországról irányítják a Rail Cargo Group teljes Ausztrián és Magyarországon kívüli irányvonat szolgáltatását.

Az idén pozíciói erősítésén és tevékenységei kibővítésén dolgozik a hazai vasúti áruszállítási piac 75-80 százalékát ellenőrző Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH), miután 2013-ban nagyjából hozta tervezett eredményszámait, és sikerrel túljotott több éves reorganizációján is. Ez utóbbinak köszönhetően mára eloszlottak azok a korábbi ausztriai aggályok, amelyek szerint az ausztriai Rail Cargo Austria (RCA) 2008-ban túl drágán, és amúgy is fölöslegesen vásárolta meg a MÁV Cargót. Magyarországi érdekeltsége révén ugyanis az önmagában nem túl nagy RCA nemzetközi mércével is jelentős csoporttá fejlődhet, a német és az orosz vasúttársaságok partnerévé is vált, minderről Kovács Imre, az RCH igazgatóságának elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak. (Megbízatását a CEO posztján tavaly augusztusban, az elnökit decemberben hosszabbították meg újabb három évvel.)

A közelmúlt időszak eredménye az is, hogy magyar szakemberek irányítják Budapestről a Rail Cargo Group főként nemzetközi irányvonatokat közlekedtető regionális leányvállalatát, a Rail Cargo Carrier-t (RCC) is. „Tavaly az osztrák anyavállalat tevékenységét az RCC-n keresztül kiterjesztettük Délkelet-Európára. Az RCC-nek már van romániai, bulgáriai és szlovákiai érdekeltsége, a horvátországi most várja az ottani vasútvállalati engedélyt. E téren elért eredményeinket ismerte el a tulajdonos azzal, hogy a leányvállalat központja Budapesten van. Hamarosan hozzánk kerül a ma még ausztriai ellenőrzésű szlovéniai irányvonat-leányvállalat, két éven belül pedig innen irányítjuk a Rail Cargo Group teljes Ausztrián és Magyarországon kívüli irányvonat szolgáltatását” – emelte ki az igazgatóság elnöke.

Az RCH idei fő tervei között hosszú távú szerződéseinek meghosszabbítása, az iparvállalatok területén lévő áruszállítás kibővítése, és új tevékenységek indítása áll. Bár a magyar piacon versenypiaci szereplőként van jelen – e cégek a nagyobb nyereséget hozó irányvonatokra összpontosítanak – a nemzeti vasúttársaságokra jellemző, országos lefedettségű egyes kocsi megbízásokat is teljesít, továbbá számos szállítmányozási, logisztikai szolgáltatást is kínál. Mozgásterét beszűkíti a válság, amely miatt a vasúti fuvarpiac mérete ma is a 2009-ban 30 százalékkal beszűkült értékek körül alakul.

E téren nem hozott nagy előrelépést az e-útdíj tavalyi bevezetése sem. A vasúti árufuvarozók csak ott növelhették legfeljebb öt százalékkal a piacukat a közút rovására, ahol egyébként is versenyben álltak. „Túl nagy várakozásaim egyébként sem voltak, hiszen például egy német-török fuvar esetében a magyarországi útdíj nem olyan tétel, hogy vasútra téríthetné az árut” – válaszolt Kovács Imre.

A szabályozási környezettel azonban elégedett: kimunkáltságát, illetve a piac liberalizáltságát európai szinten is élen járónak tartja. Maga a piacnyitás viszont túl korán jött, így károkat is okozott azzal, hogy az érintett hazai szegmensbe minden külföldi riválist beengedett, miközben az itteni cégek alig juthattak be más országok vasúti áruszállítási piacára. A Magyarországon megvalósított tevékenység-szétválasztáshoz még most sem fűlik sem a németek, sem a franciák foga.

Nagyon sokat segítene a vasúti áruszállítóknak a vasúti pályák, de legalább az európai áruszállítási folyosók fejlesztése, a szállítás szűk keresztmetszeteinek felszámolása. A balkáni síneken például már 10-15 éve külön engedély nélkül közlekedhetnek a 22,5 tonnás tengelyterhelésű vagonok, a hazaiakon nem. Törökország felé is hiába próbálunk nyitni, ha már Romániába is csak üggyel-bajjal, kerülőkkel tudnak átjutni a tehervonatok a folyamatos építkezések miatt.

Az RCH mintegy 60 százalékban a MÁV-Trakció mozdonyaival és mozdonyvezetővel dolgozik, de van 20 saját, modern Taurusa is, egy-egy ilyen gép 800-1000 millió forintba kerül. Kovács Imre büszke arra, hogy cége mozdonyvezetői a vonatot, nem pedig a mozdonyt tekintik a sajátjuknak: nem arra törekszenek, hogy napi 8 órát a járművön üljenek, hanem arra, hogy az árut mielőbb célba juttassák. Vonatai őrzésére az RCH 7-8 éve évi 800-900 millió forintot költött, ma sokkal kevesebbet, mégis sokkal lecsökkentek a lopáskárai. Ezt a rendőrséggel és a Vasútőr Kft-vel való jó kapcsolatával, valamint biztonsági plombák, nyomkövető eszközök és kamerák használatával érte el.

Gyenge első, erős második fél év
Tavaly augusztusban még fennállt a veszély, hogy az RCH nem tudja elérni a megcélzott, 10 millió euró közeli üzemi eredményét a januári és márciusi havazás, majd a júniusi árvíz okozta bevételkiesés és többletköltségek miatt. A második fél év azonban jól sikerült: sok gabonát, fát és ócskavasat kellett eljuttatni Ausztriába és Olaszországba, a megbízások egy része a vízi útról terelődött a vasútra, a Duna alacsony vízszintje miatt. Az előzetes számok szerint a társaság üzemi eredménye megközelíti a tervezetett, adózott eredménye a magyar számviteli szabályok szerint plusz-mínusz nulla körül alakul, a nemzetközi és az osztrák szerint pedig pozitív lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.