BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezermilliárd dollár osztalékot fizettek ki

A részvényeseknek tavaly globálisan kifizetett osztalékok összege elérte az ezer milliárd dollárt - közölte a Henderson Global Investors kutató szervezet. A londoni Cityben müködő befektetéskezelő szervezet szerint a világszerte kifizetett osztalékok összege 2013-ban igen lassan, mindössze 2,8 százalékkal növekedett. 2009 óta azonban a növekedés mértéke 43 százalékos volt.

A részvényesekne járó osztalékok kifizetése az elmúlt négy évben felgyorsult a feltörekvő országokban, beleértve Kínát, noha az utóbbi időben lassulás volt megfigyelhető. Az osztalékok egyharmadát a New York-i értéktőzsdén jegyzett cégek fizették ki, mig az európai jegyzésű vállalatok e téren a második helyen szerepeltek. Andrew Formica, a Henderson elnök-vezérigazgatója szerint "óriási mérföldkőről" van szó a befektetők részére globálisan kifizetett összesen ezermilliárd dolláros osztalék esetében, ugyanis az öregedő lakosságok egyre kevésbé támaszkodnak az állami nyugdijakra és egyre inkább a megtakaritásaikra, a nyugdíjba vonulásuk utáni időkre. A Henderson arra számít, hogy az osztalékkifizetések idén is növekednek. A globálisan kifizetett osztalékok 9 százaléka egyébként 10 hatalmas vállalattól származott, amelyek az olaj-, a pénzügyi és a távközlési ágazatokban működnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.