BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a feketeszenet is hamisítják

A tüzelőanyag-piac is vonzza a csalókat: több értékesítő hely közelében árulnak teherautóról – vélhetőleg illegálisan beszerzett – lignitet orosz, rostált szénként. Egyre több ilyen visszajelzés érkezik például az oroszországi barna- és feketeszenet nagy- és kiskereskedőként is forgalmazó, salgótarjáni Gránit Plusz Kft-hez is. A nem egészen új jelenség a tüzelőanyag-kereskedők szerint részben azért nem enyhül, mert hiányzik a terület átfogó szabályozása és ellenőrzése.

A megoldást a környezetvédők is sürgetik, a Levegő Munkacsoport például már 2012 májusában eljuttatta erre vonatkozó, utóbb kibővített javaslatát a kormánynak. Ebben azt is szorgalmazta, hogy az állam támogassa a korszerű tüzelőberendezések beszerzését. Azóta a kormány már pályázatot írt ki biomassza tüzelőberendezések támogatására, de a tüzelők minőségi szabályozása még várat magára.

A termékfajták pontos leírása még akkor is fontos, ha lignitet enélkül is csak hozzá nem értőknek lehet feketeszénként eladni. Míg ugyanis az utóbbi fényes és kemény, a lignit matt fekete és puhább, vagyis kis odafigyeléssel megelőzhető az összetévesztésük. Mégsem sikerül mindenkinek.

Az ilyen esetek elkerülésében segíthet a tartós eladó-vevő kapcsolat, ennek érdekében persze a kereskedőknek kell a vevők kedvében járniuk. A Gránit Plusz például besegít ügyfeleinek a szén hazaszállításában. Részben ennek köszönhetően – a kereskedelmi vezetőjétől kapott tájékoztatás szerint – még a tíz évvel ezelőtti ügyfelei is, a piaca pedig stabil. „Megállapodtunk a Magyar Postával, hogy a posta házhoz szállítja a nálunk rendelt, zsákos szenet, ha előzetesen erről megegyeztünk a vevőnkkel” – mondta a Világgazdaságnak Szogojan Karina.

A szén egyébként továbbra is hódít a hazai családi házak fűtésében. A mostani szezon árai nagyjából az előző fűtési idény szintjén, vagy annál kicsit alacsonyabban indultak. Az árat az (egyébként alacsony) infláció az idén is felfelé kényszerítette volna, ahogyan a szállítást drágító e-útdíj is, de a bőséges kínálat segített ellensúlyozni ezeket a hatásokat. Ezenkívül az idényvégi hónapokban olcsóbb a szén, és befolyásolja az árat a vásárolt tétel nagysága, a fizetés és a szállítás feltétele is. Az előbbi cég például az ősszel tonnánként 29,5 forintos ezer nettó áron kínálta az orosz darabos barnaszenet, most pedig nettó 27 ezer forintért (ömlesztve, az eperjeskei átrakón).

A lakossági feketeszén jellemzően Lengyelországból érkezik, a brikett Németországból a magyar piacra. Észak-Magyarországon a széntüzelésnek kedvez, hogy az útdíj bevezetése óta akadozik az akácfa beszerzése. Az akác a fűtési idény kezdetekor mázsánként 3100 forintba került, míg a bükk és a tölgy 2700 forintba.

A lapunknak nyilatkozó tüzépesek szerint egyre kevésbé jellemző, hogy egy-egy család már a tél elején az egész szezonra bevásároljon tüzelőből. Inkább havonta vesznek kisebb tételeket. Főként az előbbi szeneket keresik, de az árérzékenyebbek beérik a rosszabb minőségű termékekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.