BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Profitálhatunk is az orosz hitelből?

Az új paksi blokkok építéséhez felveendő orosz hitelnek a magyar gazdaságra gyakorolt hatása is kedvezőbb, és a visszafizetés feltételei jobbak az Atomenergia Info szakértője szerint, mint a 2008-ban és 2009-ben az IMF-től és az Európai Bizottságtól kapott kölcsönéi.

A paksi atomerőmű beruházás költségeinek 80 százalékát kitevő, legfeljebb 10 milliárd eurónyi orosz hitelhez kedvezőbb feltételekkel jutunk, visszafizetése kisebb teher, hatása pedig kedvezőbb a magyar gazdaságra azon összehasonlítás alapján, amelyek az Energia Info szakértője végzett. Hárfás Zsolt ezzel azokra a kritikákra reagál, amelyek szerint az orosz hitelek feltételei nagyon hátrányosak és nagyon kemények Magyarország számára. A két új blokkhoz adandó kölcsönről szóló megállapodást 2014. március 13-án hagyta jóvá az orosz parlament, a megállapodás azóta viták kereszttüzében áll.

A szakértő elsőként a Magyarország által 2008 novembere és 2009 szeptembere között a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett 8,8 milliárd, és az Európai Bizottságtól (EB) felvett 5,5 milliárd euró kapcsán hangsúlyozza, hogy ezekkel összesen 14,3 milliárd euró fizetési kötelezettségünk keletkezett, vagyis már eleve nagyobb, mint amekkora az orosz hitel lesz. Ráadásul az IMF és az uniós hitel-megállapodás kiemelt célja a finanszírozási kockázatok csökkentése volt. A pénz tehát a banki mentőcsomag finanszírozását, az ország devizatartalékainak emelését, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a befektetői bizalmat helyreállítását szolgálta. Így gyakorlatilag az IMF-hitel 34,2 százalékát és a bizottsági hitel egészét a lejáró forint adósságtörlesztésre fordítottuk. Ezzel szemben az orosz hitel felhasználásával két új, 1200 megawatt teljesítményű atomerőművi blokkunk lesz. A beruházás számottevően kedvező GDP-növelő hatást ígér a munkahelyteremtésen, a gazdaságélénkítésen és az infrastruktúra-fejlesztésen keresztül.

Az IMF-hitel törlesztése 2012 februárjában indult. 2013. augusztus végéig a közel 9 milliárd eurós hitel egészét előtörlesztettük. Az uniós keretből lehívott 2 milliárd eurót már 2011 végén a magyar állam már törlesztett, a 2009-ben lehívott 3,5 milliárd eurót pedig az idei évben és 2016 első félévében kell törleszteni, vagyis a teljes IMF/brüsszeli hitel visszafizetés teljes futamideje 5 év lesz.

Sokkal több időnk lesz az Oroszországtól felveendő, legfeljebb 10 milliárd euró törlesztésére. A visszafizetés a blokkok beüzemelése utáni 21 évben a történik. Az első 7 évben a ténylegesen felhasznált hitel 25 százalékát (4,5 százalékos kamattal, évenként 424 millió eurós törlesztéssel), a következő 7 évben a 35 százalékát (4,8 százalékos kamattal, az évenkénti törlesztés 600 millió euró), az utolsó 7 évben pedig a hitel 40 százalékát kell törleszteni (4,95 százalékos kamattal, itt az évenkénti törlesztés 690 millió euró), évenként 2-2 törlesztéssel. A türelmi időszakban a magyar fél a blokkok üzembe helyezéséig 3,95 százalékos kamatot fizet kizárólag a lehívott hitelrészletek után.

A beruházás 20 százalékát kitevő önrészt a beruházás időtartama alatt kell előteremteni, azaz több mint 10 évre elosztva.

A szakértő az IMF/uniós és az orosz hitel után fizetendő kamatok nagyságát nem vetette össze.

Beszállítás, partnerség

A Roszatom stratégiája szerint a berendezések mintegy 15 százalékát szállíthatja Oroszország, 30-40 százalékát a helyi beszállítók, 45-50 százalékát pedig a globális beszállítói kör.

Az orosz-magyar megállapodás szerinti, 40 százalékos magyar beszállítás közel 4 milliárd eurónyi megbízást jelent, és plusz bevételre számíthat a hazai költségvetés is.

A Roszatomnak beszállító magyar cégek az elmúlt években együtt több mint 200 millió eurónyi megbízást kaptak. A társaság korábbi közlése szerint hazai cégek újabb atomerőművi programokba is bekapcsolódhatnak, de beszállhatnak nukleáris kutatás-fejlesztésbe, 4. generációs kutatásokba és üzemanyag fejlesztésbe. Szó lehet nukleáris üzemanyaggyár itteni építéséről is. E lehetőség egyébként korábban is felmerült a paksi bővítés függvényében.

Az orosz-magyar megállapodás szerinti, 40 százalékos magyar beszállítás közel 4 milliárd eurónyi megbízást jelent, és plusz bevételre számíthat a hazai költségvetés is.

A Roszatomnak beszállító magyar cégek az elmúlt években együtt több mint 200 millió eurónyi megbízást kaptak. A társaság korábbi közlése szerint hazai cégek újabb atomerőművi programokba is bekapcsolódhatnak, de beszállhatnak nukleáris kutatás-fejlesztésbe, 4. generációs kutatásokba és üzemanyag fejlesztésbe. Szó lehet nukleáris üzemanyaggyár itteni építéséről is. E lehetőség egyébként korábban is felmerült a paksi bővítés függvényében. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.