BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elégedetlenek a Google-részvényesek

Az egy évvel korábbinál jobb eredmények ellenére több mint hat százalékkal csökkent a Google részvényeinek értéke tegnap a tőzsdezárást követő kereskedés során, mivel a cég negyedéves adatai kis mértékben ugyan, de elmaradtak az előzetesen várttól. A vállalat 15,4 milliárd dolláros árbevételt ért el a január-márciusi időszakban, ez 2,5 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

A jelentős árbevétel növekedés és a visszafogottabb nyereség bővülés nem nyugtatta meg a Google részvényeseit, hiába drágultak a cég részvényei tegnap a tőzsdei órák alatt, a negyedéves adatok bejelentését követően zuhanásba kezdtek, és végül 6,4 százalékkal esett az értékük a zárást követő kereskedés során. Pedig a társaság a 2013 első negyedévi 12,9 milliárd dollárról 15,4 milliárd dollárra tudta növelni bevételét, üzemi eredménye pedig több mit 300 millióval, 4,1 milliárd dollárra nőtt. A cég nettó eredménye 3,4 milliárd dollár volt az első negyedévben, ez százmillió dollárral haladta meg a 2013 hasonló időszakában elért profitot.

A befektetők elégedetlenségének hátterében az áll, hogy a társaság eredményei kis mértékben ugyan, de elmaradtak az előzetesen várttól. Ebben valószínűleg nagy szerepet játszott, hogy a vállalatnak a technológiai szektor többi nagy szereplőjéhez hasonlóan komoly kihívást jelent az okos mobileszközök villámgyors térhódítása és ezzel párhuzamosan a felhasználói szokások átalakulása. A mobilos hirdetésekért ugyanis kisebb összeget kap a cég, mint a hagyományos asztali gépeken vagy notebookokon megjelenőkért.

A társaság azonban igyekszik lépést tartani a változó üzleti és felhasználói környezettel, igaz ez sokba is kerül. A Bloomberg összeállítása szerint a szolgáltatás portfólió kiterjesztése alaposan megdobta a költségeket, az egy évvel korábbihoz képest 23 százalékkal, 11,3 milliárd dollárra nőttek.

A Google az első negyedévben is igen aktív akvizíciós politikát folytatott, az év elején jelentette be a Nest Labs megvételét, az intelligens termosztátokat gyártó cégért 3,2 milliárd dollárt fizetett. A legújabb szerzeménye pedig a drónokat gyártó Titan Aerospace volt, ennél az ügyletnél nem ismert a vételár. A cég az első negyedévben megvált a Motorola Mobility-től, amelyért 2,91 milliárd dollárt fizet a Lenovo. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.