BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új irány a Nokiánál

Új vezérigazgatóval folytatja a Nokia a mobiltelefon üzletág eladásának lezárása után. A vállalat egy ötmilliárd eurós osztalékfizetési és részvényvisszavásárlási programot is bejelentett.

Az üzleti adatok helyett az újonnan kinevezett vezérigazgató, illetve az új stratégia játszotta a főszerepet a Nokia első negyedéves eredményeinek bemutatásakor. A vállalat közölte, hogy Rajeev Surit, a Hálózatok üzletág vezetőjét nevezték ki a cég vezérigazgatójává. Emellett a mobil részleg eladásának lezárásával új stratégiát is meghirdetett a cég, amelynek egyik fő célja, hogy nagyobb szeletet hasítsanak ki maguknak a mobilhálózatok fejlesztéséből, mint hálózatépítők, illetve eszköz-szállítók.

Emellett a tervek szerint még nagyobb figyelmet fordítanak majd a kutatás-fejlesztésre, de a digitális térképeket készítő részleg is további erőforrásokat kap. A befektetők kedvezően fogadták ezeket a híreket, a Nokia részvényei a tegnap délelőtti bejelentést követően erősödni kezdtek. A pozitív hangulatban valószínűleg meghatározó szerepet játszott az is, hogy a társaság közölte, elindítanak egy ötmilliárd eurós osztalékfizetési, részvényvisszavásárlási és adósság csökkentő programot is.

A finn cég az első negyedévben a mobilüzletágat nem számítva 2,66 milliárd eurós bevételt ért el, ami 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A társaság üzemi eredménye a 2013. első negyedévi 30 millió eurós veszteség után a január-márciusi időszakban már 242 millió eurós pluszt mutatott. A vállalat 110 millió eurós nyereséget ért el, ami komoly előrelépést jelent az egy évvel ezelőtti 168 millió eurós veszteséghez képest. Bár 1998-tól a globális mobiltelefon piac legnagyobb szereplőjének számított a Nokia, az okostelefonok megjelenésével és tömeges elterjedésével fokozatosan elveszítette előnyét. A zuhanást jól érzékelteti, hogy míg 2008-ban még 470 millió mobilt adott el a cég, addig a múlt évben az IDC adatai szerint már csak 251 milliót.

A mobiltelefongyártó részleg problémát jól érzékelteti, hogy a tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint az első három hónapban 1,9 milliárd eurós bevételre tett szert a vállalat ebből a tevékenységből, míg egy évvel korábban még 2,8 milliárd eurós volt a forgalom. Ebből a szempontból is indokoltnak tűnik, hogy megvált ettől az ágazattól a vállalat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.