Drámaian emelkedik az elhízástól, és az azzal összefüggésbe hozható betegségektől – amilyen a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás - szenvedő emberek száma.
Az OECD szerint az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint a fele (52 százaléka) túlsúlyos vagy elhízott, és ha ez így marad, akkor évente 8,6 millió ember fog belehalni a kövérségbe – figyelmeztetnek az az Európai Elhízás Elleni Nap kapcsán.
Az elhízás és az abból eredő betegségek kezelésének kiadásaival szintén foglalkozni kell, beleértve a munkából való kiesés okozta termeléscsökkenést is. A 2011-es Eurostat adatai szerint a nemzetbiztonság után a második legnagyobb kiadással járó terület az egészségügy. Az állami egészségügyi költségek a teljes állami kiadások 15 százalékát teszik ki, a költségek 78 százaléka a túlsúllyal is összefüggő krónikus betegségek kezelésére megy el.
Egy WHO-tanulmány szerint az elhízás okozta társadalmi költségek az európai régió egyes országaiban a GDP 1 százalékát is elérik. A közvetlen egészségügyi kiadások 6 százaléka írható az elhízottság rovására. Az olyan, elhízás okozta indirekt költségek, mint a munkaképesség csökkenése, a direkt költségekkel közel azonos nagyságrendet képviselnek. Így azután nem túlzás állítani, hogy ma az elhízás az egyik legsürgetőbb egészségügyi kérdés a kormányok számára Európában is.
Magyarországon – a Szinapszis Kft. tavalyi felmérése szerint - minden második felnőtt elhízott, 20 százalékuk jelentős túlsúllyal küzd, és ez a helyzet évek óta mit sem változott, így nem csoda, hogy a krónikus betegek aránya sem csökkent.
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség szerint az alacsony energiatartalmú édesítőszerek kulcsszerepet játszhatnak az elhízás elleni küzdelemben. Az édesítőszerrel készült élelmiszerek alternatívát jelentenek a fogyasztóknak, akik így az édes íz élvezete mellett csökkenthetik a kalória-bevitelüket és változtatni tudnak táplálkozási szokásaikon.
Itthon úttörő módon az önszabályozás eszközével élve felhívást intézett valamennyi élelmiszeripari vállalkozáshoz és szervezethez az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége. Az ÉFOSZ az egészség szempontjából a legkritikusabb kérdésekben – mint a só, a zsír, a kalória, a transzzsír vagy éppen a felelős reklámozás – fogalmaz meg vállalásokat a csatlakozni kívánó szervezetek felé annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók egészségesebben táplálkozhassanak.
„A magyar élelmiszeripar elsődleges célja, hogy a vállalkozások a magyar és az európai fogyasztókat kiváló minőségű, biztonságos és ízletes élelmiszerekkel lássák el. Tagvállalataink az elmúlt évtizedben sokat tettek azért, hogy termékeik megfeleljenek a legszigorúbb minőségi és élelmiszerbiztonsági követelményeknek, és a fogyasztók változó igényeinek. Ennek érdekében már számos területen értünk el jelentős eredményeket, így a só- és transzzsírtartalom csökkentése vagy a kalóriaszegény és kalória-mentes termékek bevezetése terén. Ezt az utat szeretnénk tovább járni és még többet tenni fogyasztóink egészségéért.” – hangsúlyozza a bejelentést tevő ÉFOSZ elnöke, Éder Tamás.
„Az elhízást diétával, életmód-váltással, fizikai aktivitással és szükség esetén gyógyszerrel vagy műtéti beavatkozással, illetve ezek kombinációjával lehet kezelni. Az energia-bevitel csökkentése alapvető fontosságú ebben a sorban. Ha a napi energiaszükséglethez képest 500 kcal-val kevesebb kerül a szervezetbe, már heti fél kiló fogyás érhető el. Ehhez pedig hasznosak lehetnek az alacsony energiatartalmú édesítőszerrel készült élelmiszerek” – mondja dr. Pados Gyula, az elhízás elleni küzdelem legnevesebb hazai szaktekintélye.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.