BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ebbe hal bele, ha nem vigyáz

Drámaian emelkedik az elhízástól, és az azzal összefüggésbe hozható betegségektől – amilyen a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás - szenvedő emberek száma.

Az OECD szerint az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint a fele (52 százaléka) túlsúlyos vagy elhízott, és ha ez így marad, akkor évente 8,6 millió ember fog belehalni a kövérségbe – figyelmeztetnek az az Európai Elhízás Elleni Nap kapcsán.

Az elhízás és az abból eredő betegségek kezelésének kiadásaival szintén foglalkozni kell, beleértve a munkából való kiesés okozta termeléscsökkenést is. A 2011-es Eurostat adatai szerint a nemzetbiztonság után a második legnagyobb kiadással járó terület az egészségügy. Az állami egészségügyi költségek a teljes állami kiadások 15 százalékát teszik ki, a költségek 78 százaléka a túlsúllyal is összefüggő krónikus betegségek kezelésére megy el.

Egy WHO-tanulmány szerint az elhízás okozta társadalmi költségek az európai régió egyes országaiban a GDP 1 százalékát is elérik. A közvetlen egészségügyi kiadások 6 százaléka írható az elhízottság rovására. Az olyan, elhízás okozta indirekt költségek, mint a munkaképesség csökkenése, a direkt költségekkel közel azonos nagyságrendet képviselnek. Így azután nem túlzás állítani, hogy ma az elhízás az egyik legsürgetőbb egészségügyi kérdés a kormányok számára Európában is.
Magyarországon – a Szinapszis Kft. tavalyi felmérése szerint - minden második felnőtt elhízott, 20 százalékuk jelentős túlsúllyal küzd, és ez a helyzet évek óta mit sem változott, így nem csoda, hogy a krónikus betegek aránya sem csökkent.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség szerint az alacsony energiatartalmú édesítőszerek kulcsszerepet játszhatnak az elhízás elleni küzdelemben. Az édesítőszerrel készült élelmiszerek alternatívát jelentenek a fogyasztóknak, akik így az édes íz élvezete mellett csökkenthetik a kalória-bevitelüket és változtatni tudnak táplálkozási szokásaikon.
Itthon úttörő módon az önszabályozás eszközével élve felhívást intézett valamennyi élelmiszeripari vállalkozáshoz és szervezethez az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége. Az ÉFOSZ az egészség szempontjából a legkritikusabb kérdésekben – mint a só, a zsír, a kalória, a transzzsír vagy éppen a felelős reklámozás – fogalmaz meg vállalásokat a csatlakozni kívánó szervezetek felé annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók egészségesebben táplálkozhassanak.

„A magyar élelmiszeripar elsődleges célja, hogy a vállalkozások a magyar és az európai fogyasztókat kiváló minőségű, biztonságos és ízletes élelmiszerekkel lássák el. Tagvállalataink az elmúlt évtizedben sokat tettek azért, hogy termékeik megfeleljenek a legszigorúbb minőségi és élelmiszerbiztonsági követelményeknek, és a fogyasztók változó igényeinek. Ennek érdekében már számos területen értünk el jelentős eredményeket, így a só- és transzzsírtartalom csökkentése vagy a kalóriaszegény és kalória-mentes termékek bevezetése terén. Ezt az utat szeretnénk tovább járni és még többet tenni fogyasztóink egészségéért.” – hangsúlyozza a bejelentést tevő ÉFOSZ elnöke, Éder Tamás.

„Az elhízást diétával, életmód-váltással, fizikai aktivitással és szükség esetén gyógyszerrel vagy műtéti beavatkozással, illetve ezek kombinációjával lehet kezelni. Az energia-bevitel csökkentése alapvető fontosságú ebben a sorban. Ha a napi energiaszükséglethez képest 500 kcal-val kevesebb kerül a szervezetbe, már heti fél kiló fogyás érhető el. Ehhez pedig hasznosak lehetnek az alacsony energiatartalmú édesítőszerrel készült élelmiszerek” – mondja dr. Pados Gyula, az elhízás elleni küzdelem legnevesebb hazai szaktekintélye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.