BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezermilliárd dollárból nyaraltak tavaly a világon

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint 2013-ban 1087 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, a világ nemzetközi turisztikai bevételei pedig – az előzetes becslések szerint – 1159 milliárd dollárt (873 milliárd eurót) tettek ki.

A régiók közül Ázsia és a Csendes-óceáni térség (+6,2 százalék) mutatta a legnagyobb növekedést, de 2012-höz képest lassult a növekedés, míg Európa fejlődési üteme beérte Afrikát (+5,4 százalék). Amerikában 3,2 százalékos növekedést, a Közel-Keleten 0,2 százalékos csökkenést regisztráltak.

Európa továbbra is a legvonzóbb kontinens, az előzetes adatok szerint itt regisztrálták a nemzetközi érkezések felét (51,8 százalékát), azaz 563,4 millió érkezést. Ebből az EU tagországai 432 milliót könyvelhettek el. Nem meglepő módon Dél-Európába nyaraltak a legtöbben, majd Nyugat-Európában, de Közép-Európa 6,5 százalékos növekedési üteme a legnagyobb.

A nemzetközi turistaérkezések száma alapján az első vélhetően továbbra is Franciaország, bár az UNWTO még nem publikálta az adatait. A második az Amerikai Egyesült Államok közel 70 millió turistával, a harmadik pedig már nem Kína, hanem Spanyolország 60 millió vendéggel.

A top10-ben még annyi változás történt, hogy Thaiföld öt helyet előre lépve már a tizedik leglátogatottabb ország lett, ahova még Olaszország, Törökország, Németország, az Egyesült Királyság és Oroszország tartozik. Magyarország egy helyet javítva a 26. lett a listán 10,7 millió turistával. Régiós riválisaink közül Ausztria és Lengyelország előttünk, Csehország mögöttünk végzett.

Rossz hír viszont, hogy ez a jó szereplés a bevételek alapján felállított rangsorban csak a 46. helyhez volt elég, míg a csehek közel tíz hellyel előttünk zártak. Ezt a listát toronymagasan az USA vezeti Spanyolország és Franciaország előtt. 2013-ban is a kínaiak költöttek a legtöbbet utazásra, de az amerikaiak és a németek sem spóroltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.