BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar pénzből épülne ukrán autópálya?

Javában folynak a tárgyalások arról, hogy magyar finanszírozója legyen egy ukrajnai autópályának - írja a Figyelő. Ha valóban megvalósulna a beruházás, átrendeződhetnek a hazai forgalmi viszonyok is.

Magyarország finanszírozhatja Beregszász és Munkács között egy új autópálya építését - írta a Kárpátinfo.net. A cikk szerint 600 millió eurós, nagyjából 180 milliárd forintos becsült költség igen magasnak tűnik, hiszen a szakaszon hegyek sincsenek és az mindössze 40 kilométer hosszú. A Figyelő most arról ír: a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Exim) még a tárgyalások kezdeti szakaszára hivatkozva nem akart nyilatkozni. Pedig a lap szerint az ukrán fél már kész tényként nyilatkozik a közös programról. A határon túl azt is tudni vélik, hogy a magyar állam éves 2,5-3,6 százalékos kamattal adna kölcsönt - írják.
 

Korábban nem sok jelét adta az Exim, hogy nagy infrastruktúraprojektek finanszírozásába is beszállna. Még 2012-ben Hegyi Gábor üzleti vezérigazgató-helyettes a Gazdasági Rádiónak adott nyilatkozatában beszélt arról, hogy Észak-Afrikában lenne lehetőség a magyar szerepvállalásra sztrádaépítésekben, ám azóta sem lehetett erről hallani. A legutóbb a Vegyépszer kapott több százmilliárdos líbiai út- és infrastruktúraépítési megbízást, ám a forradalom miatt ez kútba esett.

A korábbi híreknek viszont ellentmond az április Nyíregyházára látogató Valerij Luncsenko kárpátaljai kormányzó tárgyalásai után megjelent hír. Ebben már nem új sztrádáról, hanem a meglévő 140 kilométernyi főút fejlesztéséről, azaz rekonstrukciójáról volt szó, igaz ez is Eximbank hitelből. Ennek összege közel 14 milliárd forint lenne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.