BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet költenének a cégek

A magyar vállalatok beruházási kedve tovább nőtt az elmúlt időszakban, és a cégek egyre nagyobb hányada tervez külső forrásbevonást – derül ki az MFB tavaszi felmérésének eredményeiből. A hitelhez jutás feltételei a vállalatok szerint egyre kedvezőbbek

Egyre komolyabb a beruházási kedv a magyar vállalatok körében, és nő a hitelfelvételi hajlandóság is – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) legfrissebb, 2014. tavaszi vállalati felmérésének adataiból. Az öt éve indult MFB-Indikátor vállalati felmérésben résztvevő és egyben a hazai vállalati szektort reprezentáló cégek körében új csúcsot ért el (78,5 százalékra emelkedett) azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek az előző 12 hónapban beruházást hajtottak végre.

A hat hónap alatt végbement 5,8 százalékpontos emelkedés viszont nem volt egyenletes az egyes szektorok között: az agráriumban 3,1, a szolgáltató szektorban 5,2, az iparban pedig 7,7 százalékponttal nőtt tavaly őszhöz képest a termelést bővítő, modernizáló vállalatok részaránya.

Tovább javult a helyzet a tervezett beruházásoknál is: a tavaly őszi 70 százalék után 2014. tavaszra 77 százalékra, új rekordszintre emelkedett a következő egy évben beruházást tervező vállalkozások részaránya. Strukturálisan csak a kisvállalatok körében mérséklődött a fejlesztési szándék (míg a többi vállalatcsoportban emelkedés következett be), amiben vélhetően a csökkenő hitelkamatok, valamint a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja is szerepet játszhatott.

A következő egy évben a fejlesztésekre szánt összeg mediánja 100 millió forint a beruházó cégek körében. Az önerő várható szintje a középértékek alapján 60 százalék lehet, míg a tervezett beruházások hitellel való lefedettségének mediánja 50 százalék. Változatlanul a piaci verseny és a leamortizálódott eszközök pótlása fűti elsősorban a beruházási kedvet.

A cégek a hitelfelvételi körülmények változásáról kedvezőbben nyilatkoztak 2014 tavaszán, mint fél évvel korábban. A vállalkozások a hiteligénylést meghatározó külső feltételek közül a forintárfolyam változását ítélték az elmúlt 12 hónap leginkább kedvezőtlen tendenciájának, míg a kedvező irányú folyamatok között a forinthitel kamatok alakulását és a jegybanknak a hitelezést serkentő politikáját értékelték elsősorban pozitívan. A hitelkínálat előző egy éves alakulásáról csak a közép- és nagyvállalatok vélekedtek kedvezően, a kisebb cégek összességében negatív irányú változást érzékeltek.

Az elmúlt fél évben is folytatódott a forrásbevonást tervező vállalatok arányának emelkedése: 2014 tavaszán a megkérdezettek 35,9 százaléka biztosan, további 21,1 százaléka pedig valószínűleg tervez külső forrást bevonni a következő 12 hónapban, ami 4,2, ill. 0,7 százalékpontos emelkedés 2013 ősze óta. A cégek negyede ugyanakkor továbbra is elzárkózik idegen forrás igénybevételétől. A forráskereslet megugrása a vállalati szándékok alapján elsősorban az agráriumnál és az iparban várható a következő hónapokban. A következő egy évben külső forrás igénybevételét tervező cégek aránya a kisvállalatok körében csökkent, a mikro-, közép- és nagyvállalati szegmensben ugyanakkor emelkedett ősz óta.

Változatlanul a kamat az első

A vállalati preferenciák alapján a következő 12 hónapra vonatkozólag a legnépszerűbb finanszírozási lehetőséget változatlanul a hitelek jelentik, majd az európai uniós források és az állami támogatások következnek.

A kölcsönfelvételkor számításba vett tényezők közül továbbra is a kamatok nagyságát mérlegelik legfőképpen a vállalatok, míg másodsorban az egyéb forrásköltségek nagyságát veszik számításba. Jelentőségük némileg mérséklődött tavaly ősz óta, ugyanakkor a biztosítékok mértékének és a szükséges önerő nagyságának fontossága felértékelődött.

A kölcsönfelvételkor számításba vett tényezők közül továbbra is a kamatok nagyságát mérlegelik legfőképpen a vállalatok, míg másodsorban az egyéb forrásköltségek nagyságát veszik számításba. Jelentőségük némileg mérséklődött tavaly ősz óta, ugyanakkor a biztosítékok mértékének és a szükséges önerő nagyságának fontossága felértékelődött. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.