BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátrányos helyzetű hungarikum-jelöltek

Akár már a nyáron felvehetik a magyar védőnői szolgálatot a hungarikumok közé. Érdekes helyzet állhat ezzel elő: az ily módon erkölcsileg elismert szakma képviselői ma jóval kevesebbet keresnek, mint az egészségügy más területén dolgozó diplomás ápolók, sokan közülük a mai napig nem kapták meg teljes egészében az elvileg 2012 őszétől járó illetménykiegészítést, gyakorlatilag ingyen kell helyettesítést ellátniuk, és egyáltalán nem ritka, hogy munkájukhoz még a minimumfeltételek sem biztosítottak.

Táblagépet ígért nekik 2013-ban az az óta távozni kényszerült egészségügyi államtitkár, Szócska Miklós, de a többség egyelőre kénytelen beérni egy elavult asztali számítógéppel, amin semmilyen modern program nem futtatható. Mégsem ez a védőnők legnagyobb problémája – derül ki abból a kvázi nyílt levélből, amelyet a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) tett közzé a védőnői szolgálat fennállásának 99. évfordulója alkalmából.


„Tisztelettel kérjük a most alakuló kormány tagjait, kiemelten az egészségügyért felelős minisztert, az egészségügyi államtitkárt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az alapellátás keretében működő védőnői ellátás finanszírozásában - ezen belül a védőnők bérében - is megnyilvánuljon a védőnői hivatás elismerése. A védőnői bértábla emelésével a védőnők kerüljenek egy szintre a szakellátásban dolgozó diplomásokkal.
Kérjük intézkedésüket, hogy megszűnhessen az a méltatlan állapot, hogy egyes területeken a védőnők – a jogszabályban lefektetettek ellenére – napi konfliktusok árán sem jutnak hozzá az őket megillető illetménykiegészítéshez, hogy vannak olyan területek, ahol a minimumfeltételek sem állnak rendelkezésre, hogy sok helyen nem fizetik a helyettesítés idején nyújtott többlet feladatokat, hogy a mindennapi munkát segítő informatikai háttér ne kiváltság, hanem mindennapi gyakorlat lehessen” – olvasható a közleményben.
Csordás Ágnes, a MAVE elnöke hozzátette: sokan a mai napig nem kapták meg, vagy nem teljes egészében az elvileg 2012 őszétől járó illetménykiegészítést, és bár nagyon sok körzetben kell helyettesítést ellátni, azt gyakorlatilag ingyen várják el a munkáltatók. A szolgálat egésze számos szempontból rendkívül heterogénné vált: van, akinek a munkáltatója biztosítja a tabletet, a mobiltelefont, az internet-elérhetőséget és fizeti a gépkocsi-használatot, ezt azonban legfeljebb a védőnők 20 százaléka mondhatja el magáról. A másik véglet, amikor a védőnő düledező tanácsadóban, elavult számítógéppel kénytelen dolgozni, és nem hogy úti átalányt nem kap, az illetménykiegészítésért is szó szerint kuncsorognia kell. 
A védőnők fizetése jelentősen elmarad az egyéb diplomás szakdolgozókétól, mert rájuk nem ugyanaz a bértábla vonatkozik, emiatt egy kezdő védőnő fizetése bruttó 122 ezer forint, szemben például egy diplomás kórházi ápolóval, gyógytornásszal vagy dietetikussal, akinek az esetében 161 ezer forint az induló bér.
Mindezek a tények különös felhangot adnak annak a májusi bejelentésnek, amely szerint akár már a nyárra megkaphatja a hungarikum címet az európai szinten is egyedülálló magyar védőnői szolgálat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.