BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Júliustól tovább csökkennek a roamingdíjak az Európai Unióban

Július elsejétől tovább csökkennek az Európai Unió (EU), illetve Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a roamingdíjak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a külföldről történő mobiltelefonálás, SMS-küldés és mobilinternetezés is olcsóbb lesz, mint eddig.

A legnagyobb csökkenés a mobil adatforgalom tarifáiban lesz, a külföldi mobilnetezés díja a jelenlegi megabájtonkénti 171,5 forintról 78,3 forintra mérséklődik. Az EU-n belüli barangolás esetén a kezdeményezett hívásindítás díja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közlése szerint közel 18 százalékkal csökken majd, míg a fogadott hívásoké nagyjából 27, az SMS-küldésé pedig 23 százalékkal.

Az idei nyár újdonsága, hogy július 1-től az előfizetők az utazás célpontjául választott ország alternatív mobilcégeinek szolgáltatásait is használhatják adatroamingra. Az okostelefon, illetve táblagép használóknak egyébként érdemes felkészülniük utazás előtt, így például akár a hálózathoz történő automatikus kapcsolódás letiltása, akár az alkalmazások frissítésének leállítása hasznos lépés lehet a nagyösszegű számlák elkerülésére. A mobilcégek egyébként maguk is kínálnak automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlátot, és a beállított érték 80 százalékának elérésekor tájékoztató SMS-t küldenek, majd amikor a felhasználó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi a szolgáltató felé egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroamingot, a szolgáltatás megszakad.

A roamingdíjakkal már nem kell sokáig számolni az EU-ban, idén áprilisban ugyanis az Európai Parlament megszavazta azt az átfogó távközlési reformcsomagot, amelynek része a közösségen belül a külföldi mobilhasználat extra költségeinek eltörlése. A roamingdíjak teljes eltörlésének tervezett dátuma a jogszabály szerint 2015. december 15.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.