BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éjjel-nappal Balaton

Szennyszigetekről, szúnyoginvázióról szóló rémhírek ide, vagy oda, nekünk idén is a Balaton a Riviéra. A hatvanas években volt ilyen jó a vízminőség. Összesen 27 strand kapott Kék Hullám zászlót. A vendéglátók állítják: évek óta nem emelték az árakat.

We love Balaton, méginkább Balcsi; miért ne viselhetnénk ilyen pólót, miért kéne Hawaii-t reklámoznunk idehaza, amikor kiváló a vízminőség (minden rémhír ellenére), amikor... no jó, ha nem is olcsó a lángos meg a sör (persze ilyen is van: Siófokon 250 a korsó, csakhogy kilométernyire kell elbandukolni érte a parttól), viszont fesztivál fesztivált ér és éppen az új, balcsis pólómárkát kitaláló Hlavaty Tamás mondja: trendi lett a tó, nagyon megérdemelt már egy saját brandet.

Kertész Rezső, a kiskereskedők és vendéglátók érdekvédelmi szövetségének, a Kisosznak a somogyi társelnöke (nyáron maga is balatoni vállalkozásban érdekelt) meg egyenesen azt állítja az ilyenkor szokásos kérdésre, hogy drága-e Balaton:

– Nem drága! A vendéglátó vállalkozásoknál nem volt rezsicsökkentés, sőt, rezsinövekedés volt. Az árakban azonban ez évek óta nem jelenik meg, hiszen minden vállalkozó tudja, hogy ahhoz nem volna már fizetőképes kereslet, így más területen próbál spórolni, például azzal, hogy nem fejleszt. Hét-kilencszáz forintért egyre több helyen kínálnak napi menüt, mert egyre nagyobb rá az igény. Egy pohár üdítő, egy korsó sör Ausztriában a duplája a balatoni árnak, nem beszélve Horvátországról, de még Budapest is drágább a Balatonnál. El kellene végre felejteni, hogy drága a Balaton, tájékozódni kellene előbb annak, aki ilyet állít.

A Balatonon üdülni vágyók, főként a kisgyermekesek körében egyre népszerűbb a déli part nyugati medencéje: a csendesebb, jellemzően családias hangulatú településekről – Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves és a Fonyódhoz tartozó Bélatelep és Alsóbélatelep – kialakult kép szerint ráadásul olcsóbbak is, mint a felkapottabb, forgalmasabb helyek.

A nyugati medencében egy négytagú család számára a legolcsóbb nyaraló 4800 forintért bérelhető ki egy napra: a balatonberényi házikóért 33 600 forintot kell fizetni egy hétre. Máriafürdőn személyenként és naponta 2-3000 ezer forintért lehet szállást találni, előbbi ár persze a tótól messzebb, 4-500 méterre található ingatlanokra igaz. Fenyvesen egy klasszikus tóparti házban eltöltött éjszaka 4000 forint – azaz egy négytagú családnak 112 ezer forintot kell leszurkolnia –, viszont fél kilométerre a parttól 1800 forint/éj/fő áron is lehet szálláshelyet találni. Drágább mulatság viszont hotelben elképzelni a vakáció egy részét: a legolcsóbb Máriafürdőn reggelivel egy főre a szállás, 4250 forintba kerül egy napra, ám a településen akad hotel, mely reggeli falatozás nélkül 12 ezret kér egy éjszakáért a vendégtől. Fenyvesen tízezerért találtunk szállodai szobát reggelivel, Fonyódon viszont medencés hotelben 7500-ért is meg lehet szállni, persze éjszakánként és fejenként, sőt, a hegy tóelleni oldalán 4840-ért is akad szoba. Vagyis egy négytagú család egy hétre a nyugati medencében legkevesebb 119 ezer forintért szállodázhat, de komolyabb igények esetén akár 336 ezer forintot is elérheti a cech.

Az üdülési költségekhez természetesen hozzá kell számítani a különféle étkezések költségeit is, s vakációzás közben azért könnyebben elcsábul a vendég. A tó nyugati medencéjében lángost 350–860 forintos áron találni – a simától a legextrább feltétekkel felszereltig –, a palacsinták darabját 140–300 forintért kínálják, egy korsó sört helytől függően 350–700 forintért guríthat le a szomjas vendég, akinek 100–250 forintot kell leszurkolnia egy deci borért, ha fröccsöt akar inni. Vagyis egy négytagú család számára egy balatoni hét még úgy is simán megüti a százezer forintot, ha teljes önellátásra rendezkedik be, vagyis boltban vásárol, főz: ám megfelelő szállással és az esetenkénti elcsábulásokkal – fagylalt, lángos, sör, üdítő, főtt kukorica – nehéz 150 ezer forint alatt kihozni az egy hét nyaralást. Legalábbis, ha nem aszkéta szerzetesek módjára akarnak vakációzni...

A hatvanas években volt ilyen jó a vízminőség - állítják
Éppen a diákjegy hiánya miatt az egyik legdrágább a balatonfüredi Esterházy strand – állapítja meg egy szakportál; egy kétgyerekes családnak 14 éven felüli gyerekekkel 4680 forintba kerül egy napra a belépőjegy, ha napközben elhagynák a strandot és később visszatérnének. Figyelem, ha valaki kalkulál, a strandbelépő-árakhoz Siófokon és Füreden például hozzá kell számolni a parkolási díjat is!

A Balaton körül több helyen találhatunk olyan nyitott partszakaszokat, ahol a fürdési szabályokat betartva szabadon lehet fürödni. Többnyire valamilyen strandi szolgáltatás (öltözési lehetőség, illemhely, büfé) is működik az ilyen helyeken. Vannak teljesen kiépített strandok is, ahol az utóbbi években megszüntették a belépődíj szedését. Ezeken ugyanolyan kényelmi, biztonsági szolgáltatások működnek, mint máshol a fizetős strandokon. Az ingyenesen használható partszakaszok többségére az önkormányzatok ugyanúgy megkérik a fürdőhely-kijelölést az illetékes közegészségügyi szervtől, mint a belépődíjas strandokra.

A Balaton vízminősége amúgy utoljára a hatvanas években volt olyan kiváló a szakemberek szerint, mint jelenleg. Idén 27 balatoni strand, továbbá négy balatoni kikötő nyerte el a Balatoni Szövetség által koordinált Kék hullám minősítést. A szempontok között – a vízminőség mellett – szerepelt a szolgáltatások színvonala, a fürdőhelyek kijelölése, a vízminőség, a vízi mentés, az elsősegélynyújtó hely megléte, a hulladékgyűjtés és -tárolás, a sportolási, szórakozási lehetőségek, játszóterek, a panaszkezelés módja és az esélyegyenlőség biztosítása a mozgáskorlátozottak számára.

Kék hullám zászlót kapott a keszthelyi Helikon strand, városi strand és Libás strand, a balatonberényi községi strand, a badacsonytomaji városi és Badacsony strand, a balatonszemesi Berzsenyi strand, a balatonfenyvesi központi és Csalogány strand, a vonyarcvashegyi Lidó strand, a gyenesdiási Diási játékstrand, a balatonfüredi Esterházy és Kisfaludy strand, a csopaki, a balatonakali és az alsóörsi községi strand, a zánkai községi és Erzsébet strand, a révfülöp Császtai és Szigeti strand, a balatongyöröki községi strand, a zamárdi nagystrand, a siófoki nagystrand és Hotel Móló strand, a balatonföldvári Keleti strand, a balatonmáriafürdői központi strand, a balatonboglári Platán strand.

Elsősegély 13 település 20 strandján
Idén nyolcadszor indult el elsején a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, amelyben csaknem háromszáz képzett vöröskeresztes fiatal vigyáz a strandolókra tizenhárom Balaton-parti település húsz strandján a nyár végéig. 2007 óta 23 664 sérülést láttak el a balatoni elsősegélynyújtó-pontokon, négy esetben közvetlenül életet mentve. A szükséges eszközök a támogatóknak köszönhetően az idén is rendelkezésre állnak, a szolgálatot adók defibrillációs készülékkel is rendelkeznek.

Az Országos Mentőszolgálattal együttműködve tűzték ki azt a célt, hogy az önkéntesek aktív szerepet vállaljanak a balatoni egészségügyi ellátásban, hozzájárulva a mentős riasztások számának csökkenéséhez. Szólt arról is, hogy harmadik éve adományokból, alapvetően vállalatok támogatásából és a civilek adóinak 1 százalékos felajánlásaiból működtetik az idén 23 millió forintos összköltségvetésű balatoni programot, amelyben a Balaton Fejlesztési Tanács kiemelt szakmai támogatójuk.

A régió lehet az ingatlanpiac legnagyobb nyertese
Lehetséges, elérkezett az utolsó pillanat, amikor érdemes balatoni nyaralóba fektetni a megtakarításokat, ingatlanpiaci szakemberek szerint ugyanis az árak ennél már nem süllyedhetnek mélyebbre. Az elmúlt több mint fél évtized pangása után az idén már emelkedett a forgalom, ez azonban az árakon még nem látszik meg, ugyanis jelentős a túlkínálat a nyaralókból.

Jellemzően a tóhoz közeli, 10–15 millió forintos nyaralók iránt nőtt meg az érdeklődés, míg a kiemelt övezetekben, mint például Siófokon és Balatonfüreden a 15–25 milliós ingatlanok a legnépszerűbbek. Persze az is találhat magának megfelelő nyári pihenőhelyet, akinek nincs ennyi pénze: a déli part nyugati részén, elsősorban Balatonfenyves-alsón és Balatonmáriafürdő-alsón egy hetvenes években felhúzott kis ház vagy faház már ötmillióért, sőt alatta is megvásárolható, de a parttól kicsit távolabb, négy-ötszáz méterre szinte minden településen kifogható olcsó, s mégis megfelelő állapotú nyaraló. Persze akadnak ingatlanok a luxusra vágyók számára is: Tihanyban 690 millióért szuper high-tech nyaralót lehet vásárolni, a déli parton pedig egy 300 milliós siófoki villa jelenleg a legdrágább az ingatlanközvetítők szerint.

A szakemberek szerint nemcsak pihenésre, de befektetésként is érdemes balatoni nyaralót vásárolni, ugyanis a Balaton lehet az elkövetkező évtized ingatlanpiacának egyik legnagyobb nyertese, hiszen nemzetközi viszonylatban is igencsak kedvező ingatlanvásárlási lehetőségeket kínál.

Sinka József, a Sevax Ingatlan Zrt. vezető értékbecslője úgy látja: megjelentek a külföldi befektetők-vásárlók, a nyugati medencében például Hévíz és Zalakaros közelsége miatt oroszok és ukránok. De szerinte meg lehetne szólítani egy új, nyugat-európai réteget is: el kellene gondolkodni például a környezetbarát motorcsónak és jet-ski engedélyezésén...

Keresik a Balaton legjobb lángosát
Idén is keresik a Balaton legjobb lángosát, lángosdáját. Az I love Balaton portál tesztje alapján tavaly a siófok-széplaki Lángos büfé került az első helyre. – Lassan három évtizede, 1984-ben vágtunk az üzletbe, amikor megvettük ezt a széplaki nyaralót – így Csaba Károlyné Erzsi néni, akinek ma már csak a tészta dagasztása a reszortja, Heni, a lánya süti a lángost. – Eredendően egri vagyok, de Budapestről költöztünk Siófokra. Pedagógus voltam.

Virslis, meg parasztlángos (hagymával, sonkával, szalonnával), csülkös, hortobágyi, káposztás... Erzsi néninél nem csak a megszokott lángosok kaphatók. – A tésztadagasztást hiába csinálja jól valaki, ha nem tudja a másik, hogyan kell kisütni – magyarázza; a „titkot” persze nem árulja el, annyit jegyez meg, hogy a krumplit ők valójában bele is teszik a tésztába, nem csak kiírják. És hogy mindig frissen, kézzel dagaszt, a szív és a lélek sem árt bele, sőt, talán ez a legfontosabb, no meg jó minőségű liszt is kell.

A jövő héten Balaton Sound
Fesztiválok szezonja: ebben főként a déli part jár elöl hagyományosan. A jövő héten mindjárt Balaton Sound Zamárdiban, mint a legnagyobb tömegeket vonzó vidéki fesztivál. De a rockerek is összegyűlhetnek megint Balatonszemesen, Balatonfenyves is pazar kulturális programmal jelentkezik, a balatonföldvári Kultkikötőről már nem is beszélve, vagy a legendás siófoki szabadtéri programjairól, melynek egyik különlegessége az Omega Oratórium lesz.

A túlparton meg Művészetek Völgye. A balatoni programok iránt érdeklődők azonban továbbra sem találják meg a világhálón egy kattintással, egy helyütt az összes nyári tópart rendezvényt, úgy, ahogyan a tavaszi Balaton szállás- és programkínálatát propagáló Nyitott Balaton akció során. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.