BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pusztít a sertésvírus az Egyesült Államokban - nagyot drágulhat a hús?

Egyes becslések szerint az Egyesült Államokban már nyolcmillió állat esett a hosszabb ideje pusztító sertésvírus áldozatává - írja a Süddeutsche Zeitung. Hivatgalos adatok azonban nem állnak rendelkezésre, mert a állattenyésztők csak június eleje óta kötelesek jelenteni a hatóságoknak a sertések mmegbetegedését vagy elhullását.

A betegséget Ázsiából hurcolták be, ahol évek óta dühöng, ám kisebb az emiatt elhullott sertések száma, mint az Egyesült Államok harminc államában. A betegség hűvösebb, nedves időben terjed, ezért az idei nyár után állatorvosok a megbetegedések újabb hullámával számolnak, és újabb továűb bi 2,5 millió sertés pusztulását valószinűsitik 2014 júliusa és 2015 júliusa között.

Paul Sundenberg, a National Pork Board szakértője szerint a betegség "kataszrofálisan ragadós". Az amerikai agrárminisztérium legfrissebb felmérésében az Egyesült Államokban összesen 62,1 millió sertést tartottak, 5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. Az év első hat hónapjában az amerikai óriási vágóhidak alig 50 millió sertést öltek le, a tavalyi első félévben még több mint 52 milliót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.