BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin mindent tudni akar - a következő lépés a Facebook betiltása

Az orosz parlament elfogadta azt a törvényt, amely arra kényszeríti az internetes oldalakat,hogy az orosz állampolgárok adatait országon belül tárolják. A törvény kimondja, hogy 2016-tól minden internetes oldal köteles az orosz állampolgárok adatait Oroszországban kihelyezett szervereken tárolni, ami leginkább az olyan cégeket érintené, mint a Facebook, Twitter és amennyiben személyes adatokat is megadnak rajta, a YouTube.

Szakértők szerint a törvény célja,hogy a sajtószabadság utolsó, eddig érintetlen részét is irányítás alá vegye az orosz kormány. A kormány azt állítja: a Kremlbe való áthelyezés egyetlen célja az adatvédelem biztosítása és az illegális megmozdulásokra való felbuzdítás elnyomása.

Oroszországban nem a Facebook volt eddig a legnépszerűbb közösségi oldal, hanem a hasonlóképp működő, de orosz VKontakte. A több mint 250 millió, nagyrészt orosz felhasználóval rendelkező közösségi oldalon korábban számos kormányellenes megmozdulást szerveztek, valamint az oldal teret biztosított a más téren elnyomott véleményeknek is. Ennek most már vége lehet: a céget Putyinhoz közeli üzletemberek vásárolták meg a tavasszal, az alapítója pedig elhagyta Oroszországot.

A cenzúrahullám során már elfogadtak egy hasonló törvényt a szélsőséges, valamint közrendet sértő internetes oldalak betiltásáról. Putyin az internetet "CIA-projektnek" nevezi és úgy véli, az intézkedések csak a fiatalságot védik meg a káros tartalmaktól.

Az új törvény érinti az online szálloda- és repülőjegy-foglalási szolgáltatásokat is, amelyek ugyanazokat a globális elosztási szolgáltatásokat használják mint a legtöbb amerikai cég. Vezető orosz légitársaságok is aggodalmukat fejezték ki mivel szerintük az új szerverre való átállás 2016 szeptemberéig nem tud bekövetkezni, és így az orosz állampolgárok nemhogy Európába nem fognak tudni jegyet foglalni, de még országon belül is fennakadások alakulhatnak ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.