BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöldülnek a budapesti irodaházak

Folyamatosan zöldülnek a fővárosi irodák: öt évvel ezelőtt jelentek meg az első környezetvédelmi minősítéssel rendelkező irodaházak Budapesten, mára azonban már a fővárosi irodaterület 14 százaléka bír valamilyen zöld tanúsítvánnyal - derül ki a Laurus Irodaházak és a Robertson Hungary ingatlantanácsadó piaci kitekintéséből.

A bővülés oka, hogy egyre nagyobb az igény a fenntartható irodákra, a bérlők számára az egyik fő vonzerőt az jelenti, hogy a minősített irodaházakban jóval alacsonyabbak lehetnek a rezsiköltségek. Ez nyáron különösen aktuális kérdés, ilyenkor ugyanis a hűtés, klimatizálás miat t az irodaházak áramfogyasztása a téli időszak duplájára növekszik.

Míg 2012 végén még csak 18 épület rendelkezett valamilyen környezetvédelmi minősítéssel, ez a szám másfél év alatt 30-re emelkedett.

A hazai irodapiacon az első minősítéseket 2009-ben szerezték meg az épületek, és mind a mai napig versenyelőnyt kínál a bérleti piacon, ha rendelkezik minősítéssel egy ház. Az új ingatlanfejlesztése knél pedig gyakorlatilag elvárás valamelyik minősítési rendszernek való megfelelés. Ezt jól mutatja, hogy a jelenleg épülő irodaházak mind minősíttetik magukat, valamint az utóbbi egy évben átadott épületek közül is az összesnek van, vagy folyamatban van a minősítése.

„A növekvő igényeknek köszönhetően egyre jellemzőbb az is a budapesti irodapiacon, hogy korábban épült irodaházakon valamilyen módosításokat vállalnak be, hogy utólagos minősítést szerezzen a ház” – hívta fel a figyelmet Tilki Róbert, a Robertson Hungary ingatlantanácsadó cég ügyvezető igazgatója. Az utólagos korszerűsítésekkel ugyan jelentősen javulhat egy irodaház energiafogyasztása, környezetbarátabbá válhat az épület, de nem versenyezhetnek e tekintetben az eleve zöldnek tervezett komplexumokkal. A kezdetektől a minősítést megcélzó épületek már a tervezőasztalon e szempontok figyelembe vételével készülnek, így például a tájolást, a homlokzat kialakítását, a szélcsatornákat, a beépített anyagokat, a légtechnikát, a világítást és az épület vízhasználatát is úgy alakítják ki, hogy minél kisebb legyen a környezeti terhelés. A nyári kánikulában előbbi tényezők lehetővé teszik az irodaházak gazdaságosabb hűtését, ami jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet, figyelembe véve, hogy a nyári hűtési szezonban egy irodaház áramfogyasztása kétszer akkora is lehet, mint télen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.