BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csemegekukorica nagy része eddig exportra ment

Jók az augusztusi betakarítású csemegekukorica terméskilátásai, és ha nagyobb természeti csapás, vagy jelentős belvíz nem éri a táblákat, akkor kiemelkedő hozamra számíthatnak a termelők – áll a növényvédő szerek és vetőmagvak forgalmazásával foglalkozó Syngenta Kft. eljuttatott legfrissebb ágazati elemzésében. De – figyelmeztetnek a szakemberek – a termés nagyban függ a további időszak időjárásától, különösen az első őszi fagyoktól.

Magyarország csemegekukorica nagyhatalomnak számít és az idén – az előző évinél 3 ezer hektárral nagyobb területen – 37 ezer hektáron termesztenek a gazdálkodók. Az elmúlt három év stabil periódus az ágazat történetében, és továbbra is nagy a piaci igény a magyar csemegekukorica iránt – nyilatkozta Pereczes Jánost, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője. Tájékoztatása szerint a legtöbb csemegekukorica a Hajdúságban, valamint Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében terem, amelynek nagy része különféle feldolgozókba kerül: kétharmadából konzerv készül, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lesz.

A csemegekukorica alig 5 százaléka kerül a magyar háztartásokba, a többit Európa szinte összes országába exportálják – hangsúlyozta a szakember, s hozzátette: a magyar csemegekukorica jelenleg is versenyképes más európai gyártókkal szemben, de az elmúlt két évi hektáronkénti 13 tonnás mennyiséget alig meghaladó országos termésátlag azt jelzi: még jelentős tartalékok vannak a hozamok növelésére Az adatok szerint jelenleg a piacokon 5 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 57 ezer tonnát keresnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.