BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai igen az IBM-Lenovo üzletre

A külföldi cégek amerikai tulajdonszerzését vizsgáló bizottság rábólintott az IBM x86 szerver üzletágának eladására. Még az év elején jelentették be, hogy a Lenovo 2,3 milliárd dollárért megvásárolja az IBM részlegét, a most megkapott engedélynek köszönhetően várhatóan az év vége felé lezárják az ügyletet.

Engedélyezte a külföldi befektetéseket vizsgáló amerikai bizottság (CFIUS – Comittee on Foreign Investment in the U.S.) az IBM-Lenovo üzlet megvalósulását. A még januárban bejelentett, 2,3 milliárdos adás-vétel keretében a kínai társaság megvásárolja az amerikai cég x86 szerver üzletágát. A tranzakció ugyanakkor nemzetbiztonsági kérdéseket is felvetett az Egyesült Államokban, ezért volt szükség a vizsgálatra.

A vizsgálat lezárását és pozitív eredményét a múlt hét végén jelentették be. Ezzel kapcsolatban mind az IBM, mind a Lenovo jelezte, hogy most már az ügylet lezárásán dolgoznak. A kínai vállalat közlése alapján az év végére megvalósulhat az x86 szerver üzletág átvétele.

A Lenovo egyébként akkor is hasonló vizsgálattal szembesült, amikor 2005-ben megvette az IBM személyi számítógép gyártó részlegét. Bár az amerikai döntéshozók jóváhagyták az ügyletet, a kormányzati szereplők egy része azóta lemondott arról, hogy Lenovo termékeket használjon.

A kínai vállalatnak egyébként nagy sikert hozott a 2005-ös tranzakció, hiszen most már a pc-piac legnagyobb szereplőjének számítanak. A Lenovo egyéb szegmensekben is meghatározó szerepre tör, a legnagyobb gyártók között van az okostelefon és a táblagép szegmensben is. Kérdés, hogy milyen hatékonysággal tudják majd integrálni az új szerzeményt, amelynek köszönhetően nagyobb eséllyel veszik majd fel a versenyt a HP-val és a Dell-el a szerverpiacon.

Az IBM stratégiájába jól illeszkedik az x86 szerver részleg értékesítése, mivel a cég az alacsonyabb nyereségtartalmú üzletágaktól igyekszik megválni, hogy a nagyobb profitot ígérő szoftver és szolgáltatás szegmensre, illetve a felhő alapú megoldásokra tudjon összpontosítani. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.