BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még tartja magát a gázkivitel

A nyár óta mostanra megfeleződött, de még stabil a Magyarországról történő ukrajnai gázkivitel. Úgy tudjuk, további kereskedők keresik a keleti szomszédunknak való eladás lehetőségét. Az importunk zavartalan.

A kivitel nyári nagyságához képest mostanra megfeleződött a Magyarországról Ukrajnába történő gázkivitel, de ellehetetlenülésről egyelőre nincs szó.

Júniusban jellemzően napi 8-9 millió köbméteres volt a szállítás, néha annál több is, a mára tervezett mennyiség pedig például 4,3 millió köbméter. Az elmúlt heteket is ekörüli, vagy ennél magasabb, 5-6 millió köbméteres tételek jellemezték.

Mint a Világgazdaság a napokban beszámolt, a nyár közepe óta több okból is jelentősen megdrágult Európában a gáz. A versenypiacon mintegy 30 százalékos az emelkedés szezonális okok, a szokásosnál erőteljesebb téli betárolás és – vélhetőleg – az Ukrajnának történő szállítások miatti, extra kereslet miatt. Az 0roszországból hosszú távú szerződés keretében Európába érkező gáz képletéből azért adódik az utolsó negyedévre szintén magasabb ár, mert (szintén szezonális és politikai) okokból nő annak a két mediterrán piaci olajterméknek a jegyzése is, amelyek alapján a gázárat számolják.

Nem tudni, hogy az ukrajnai kivitel csökkenését valóban a gáz drágulása okozta-e, de ez a lehetőség valóban nem kizárt. Ezzel együtt az ukrajnai kereslet létezik, információink épp a napokban is újabb kereskedő tárgyalt Kijevben arról, hogy eladna gázt Ukrajnának.

Ukrajna felőli behozatalunk zavartalan, jelenleg napi 16 millió köbméter körüli, az elmúlt hetekben is napi 15-17 millió köbméter között mozgott. Ausztria felől is a stabil, napi 20 millió köbméter körüli tétel érkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.