BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Chikán: Nem jól használjuk a külföldi tőkét a versenyképesség erősítésében

„Nagyon erősen multi-párti vagyok, rajtuk kívül a kis- és középvállalkozásokat szeretem. Egymás nélkül ugyanis nem megy” – kezdte előadását Chikán Attila egyetemei tanár, volt gazdasági miniszter a Világgazdaság „Multi cégek Magyarországon: hoztak, láttak, vittek?” című konferenciáján.

A Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója kiemelte: a Világgazdasági Fórum versenyképességi jelentéseiből kiderül, hogy a külföldi tőkebefektetés és a versenyképesség mértéke között pozitív korreláció van. Magyarország esetében az látható, hogy a hazai gazdaság előrébb tart a nemzetközi tőkebefektetés vonatkozásában, mint a versenyképesség terén. Ez azt jelenti, hogy nem jól használjuk ki a külföldi tőkét a versenyképesség erősítésére.

A termelési érték, a foglalkoztatás és a hozzáadott érték vonatkozásában a külföldi többségű vállalatok részesedése terén Magyarország a régiós országok körében mindhárom kategóriában az első vagy a második helyen áll. „Ez azt mutatja, hogy rendkívül nyitott gazdaság vagyunk” – tette hozzá.

Az adatok azt mutatják, hogy a magyar exportban a saját hozzáadott érték alacsonynak tekinthető, ami nem meglepetés, azonban az már igen, hogy ez az érték durván csökkent 1995 és 2009 között, aminek oka a beágyazottság hiánya, annak nem megfelelő szintje – hangsúlyozta.

Chikán Attila kiemelte: nem egyszerűen teljesíthetők azok a kritériumok (stabil, transzparens pénzügyi helyzet; jól átlátható vezetői felelősség; erős szakmai hozzáértés, partnerség; megbízhatóság; rugalmas gyártó és logisztikai kapacitások; méretgazdaságosság elérése; innovációs készség), amelyeket a multik várnak el a magyar beszállítóktól, azonban ez már nem jelent akkora sokkot a hazai vállalkozásoknak, mint régebben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.