BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalos: több a mobil, mint az ember

A GSMA Intelligence elemző cég adatai szerint több aktív mobilkészülék van a Földön, mint ember. A mobiltelefon az emberiség történetének leggyorsabban terjedő technológiája.

A GSMA Intelligence 7,22 milliárd darabra teszi az aktív mobilkészülékek számát, miközben az amerikai népesség-nyilvántartó adatai szerint a Föld lakosság mindössze 7,19-7,2 milliárd fő. A mobiltelefonok és táblagépek mennyiségének növekedése ötszörösen meghaladja az emberiségét (utóbbi évi átlag 1,2 százalékot tesz ki) – írja az Independent.

"Egyetlen más technológia sem hatott olyan erősen az életünkre, mint a mobilok. Zéróról 7,2 milliárd harminc év alatt – ez a leggyorsabban növekvő jelenség az emberiség történetében" – fogalmazott Kevin Kimberlin, a Spencer Trask & Co. elnöke. Persze a számokat fontos kontextusba helyezni: szó sincs arról, hogy mára mindenkinek lenne mobiltelefonja, sőt. Az emberiség fele továbbra sem rendelkezik semmilyen mobilkommunikációs eszközzel.

A fejlett országokban, így az Egyesült Államokban viszont már problémát okoz a mobiltelefon használat növekedése. Mára tízszer annyi antenna működik az országban, mint tíz éve. A több mint 300 ezer helyen felállított antennák pedig biztonsági kockázatot jelenthetnek azokra, akik a közelükben dolgoznak.

A Wall Street Journal a hónap elején közölt cikket arról, hogy egy ötezer helyszínre kiterjedő ellenőrzés során minden tizedik antenna telepítésekor szabálysértést találtak a mérnökök. A háztetőkön elhelyezett antennákat sokszor megpróbálják elrejteni, de az ellenőrök olyan házakat is találtak, ahol betonnak álcázott, valójában habszivacsból készült tömbökkel próbálták a biztonság látszatát kelteni.

Az antennák egy része nem sugároz elég erősen ahhoz, hogy bajt okozzon, ugyanakkor az egyre nagyobb mobil sávszélesség elérése érdekében a szolgáltatók a közelmúltban erősebb antennákat kezdtek felszerelni.

A WHO 2011-ben nyilvánított potenciálisan rákkeltőnek a rádiófrekvenciás sugárzást, az amerikai hatóságok is tisztában vannak azzal, hogy az alacsony frekvenciás sugárzás esetében a tartós kitettség neurológiai panaszokat, viselkedészavart és az immunrendszer károsodását okozhatja, de úgy látják, a kutatások nem szolgáltak kellően alátámasztott bizonyítékkal, ezért folytatni kell a felméréseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.