BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszik a hitelt az agrárcégek

Több mint negyedével nőtt a júniusig tartó egy év alatt az agrárszektornak nyújtott hitelek állománya, de hasonló mértékben bővült a szállítmányozó, illetve logisztikai cégek portfóliója is. Az építőipar finanszírozása viszont változatlanul mélyponton áll.

Jelentősen növekedett a 2014 júniusáig tartó egy év alatt a mezőgazdasági szektor finanszírozásának részaránya a vállalati hitelezésen belül – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Az MNB statisztikái szerint ez év júniusának végén a bankok, szakosított hitelintézetek és a 100 milliárd forint feletti mérlegfőösszegű fióktelepek összesen 336,8 milliárd forintnyi hitelt tartottak nyilván ebben az ágazatban, amely 26,75 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ennek eredőjeként – illetve azért, mert a kihelyezett céges hitelek állománya egy év alatt fél százalékkal csökkent – az agrárszektorba kihelyezett kölcsönök részaránya 4,15-ről 5,29 százalékra emelkedett a banki portfóliókban. A másik húzóágazat a jegybank adatai alapján a szállítás és raktározás volt a vállalati hitelpiacon, hiszen ott is több mint egynegyedével, 414,7 milliárd forintra emelkedett a kimutatott állomány.

A feldolgozóipari cégeknél – amelyek a teljes vállalati hitel-mennyiség 17,06 százalékát adták július végén – viszont már jóval vegyesebben alakult a kép. A teljes ágazat hitelállománya nem egészen két és fél százalékkal bővült a június végéig tartó egy év alatt, és 1084,4 milliárd forintot tett ki, ám az egyes alszektorok teljesítményei között igen nagyok az eltérések. A feldolgozóiparon belül az egyértelmű nyertesnek – az agrárszektorhoz szervesen kapcsolódó – élelmiszeripar bizonyult, hiszen itt a bankok és fióktelepek kinnlévőségei 332,7 milliárd forintot értek el, amely bő 14 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Meglepő módon viszont a gépipar mindössze 4 százalékkal növelte hitelállományát egy év alatt – 176 milliárdos állományt elérve ezzel –, míg a fémfeldolgozással foglalkozó cégek nagyjából ugyanekkora mértékben csökkentették a pénzügyi szolgáltatókkal szemben fennálló tartozásaikat. Az olaj- gyógyszer- és vegyipar pedig nagyot veszített a súlyából, hiszen 204,3 milliárdos hitelállománya majdnem 11 százalékos visszaesést tükröz.

A leglátványosabb, bő 22 százalékos visszaesés pedig a gáz- és áramellátással foglalkozó vállalatoknál mutatkozott: összesített hitelállományuk 215,7 milliárdról 167,8 milliárd forintra csökkent. Nem meglepő módon az építőipari cégek hitelfelvételi aktivitása sem növekszik a magyarországi piacon: a náluk lévő kölcsönök mennyisége évek óta stabilan csökken, ezúttal 12,04 százalékkal, 433 milliárd forintra esett. Az ingatlan területtel összefüggő finanszírozás piaci súlya is zsugorodik: az MNB által kimutatott hitelállomány 3,1 százalékkal, 1828 milliárd forintra esett, igaz, piaci súlyuk még így is nagyon jelentős, csaknem 29 százalékos.

A kereskedelemben érdekelt cégek pedig kissé növelni tudták a súlyukat a teljes piacon belül: június végén már csaknem 980 milliárd forinttal tartoztak a pénzügyi szolgáltatóknak, amely 5,23 százalékos emelkedést jelent.

NHP: emelkedhet az igénylők száma

Az év hátralévő részében a kis- és középvállalkozások 6 százaléka biztosan tervezi még hitel vagy lízing igénylését a jegybank hitelprogramjában, további 11 százalék pedig fontolgatja a részvételt – derül ki a Budapest Bank kutatásából, amelyet az MTI idézett. A kutatás szerint a hitelfelvételt tervezők kétharmada 5 és 50 millió forint közötti összegre, 83 százaléka beruházási- vagy forgóeszközhitelre fogja benyújtani igénylését a hitelprogramban az év utolsó negyedében. A hitelhez jutók több mint fele új beruházási, illetve forgóeszköz hitelt vett igénybe.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.