BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazprom és a Mol üzlete miatt teszi Magyarországot nyomás alá az USA?

Diplomáciai offenzívával akadályozná meg az Egyesült Államok, hogy a Mol eladja a Gazpromnak a 49 százalékos részesedését az INA-ban – írja a Reuters. „Washingtont elsősorban a Magyarország és a Kreml közti egyre szorosabb kapcsolat aggasztja” – teszi hozzá a hírügynökség, amerikai forrásokra hivatkozva.

A Reuters információi szerint az amerikaiak a horvát kormányra is próbálnak hatni, hiszen ha az orosz energiaóriás részesedést szerez az INA-ban, akkor az EU-n belül lesz stabil pozíciója. Ahhoz, hogy 50 százalék feletti részesedése legyen a Gazpromnak az INA-ban, a zágrábi tőzsdén forgó öt százaléknyi részesedésből is is vásárolniuk kellene. „Az INA-részesedés eladása lehetséges opció” – nyilatkozta a Mol.

A Reuters azt is felidézi: a nyugati diplomaták egyetértenek abban, hogy az elmúlt hónapokban felgyorsult Magyarország Kreml-párti tábor felé sodródása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.