BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilencmillió tonna kukorica lehet idén

Gabona A csapadékos időjárás nagyban késlelteti a termés betakarítását A mostani állás szerint az idei kukoricatermés meghaladja majd a 9 millió tonnát – mondta el Czerván György Budapesten.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára betakarítási koordinációs bizottság ülését követő sajtótájékoztatón kijelentette: a napraforgó betakarítása gyakorlatilag befejeződött, az ország egészéből több mint 1,6 millió tonna termés került a raktárakba. Ez jelentősen meghaladja az elmúlt öt év átlagát, amely 1,28 millió tonna volt.

A kukorica esetében a november 4-én összesített eredmények alapján több mint 694 ezer hektárról takarították be a termést, ez a teljes vetésterület 57 százaléka. Az eddigi 7,5 tonnát meghaladó termésátlag jó összesített eredményt ígér, de a neheze, a belvizes, rossz adottságú területek többsége még hátravan. Czerván György ugyanakkor kijelentette: az idei termés kilenc millió tonna felett lehet. Összehasonlításul: az előző öt év átlagában a betakarított kukorica mennyiség éves szinten 6,8 millió tonna volt. A kukoricával viszont komoly költségek is járnak idén, elsősorban szárítási és tisztítási költségek. A termés nedvességtartalma ugyanis 19–20 százalék körül alakul ebben az évben a sok csapadék miatt.

A betakarítás jelentős késedelmet szenvedett mostanáig, erre az időre a kukoricával 80-85 százalékban már végeztünk – tette hozzá az eseményen Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) alelnöke szerint mára egymillió tonna felett kellene tartani országosan.
Összességében a termésmennyiségeket tekintve azonban nem gyenge év az idei. A búzatermés bőséges lett, igaz, jelentős része takarmányminőségű csupán. A kukorica esetében az 5–5,2 millió tonnás belső felhasználáson túl is csaknem 4 millió tonnás exportáru-alap lesz idén.

Más a helyzet az árakkal. Egyelőre egyedül a korábbi évekhez képest kevés malmi búza ára emelkedik enyhén, a többi gabonaféle ára továbbra is nagyon alacsony. A napraforgó tonnája 94 ezer forint körül alakul, a kukorica 30–32 ezer forintért cserél gazdát a szabadpiacon. E két terméknél a nagyobb terméshozam és az alacsony árak nagy átlagban kioltják egymást, országosan hektáronként 300 ezer forint árbevételre számíthatnak a termelők. Igaz, a helyzet nagyon eltérő lehet egyes területeken, a belvizes, nagyobb kárt szenvedett régiókban ennél jóval alacsonyabb árbevétellel számolhatnak csak a gazdák.

A mostani állás szerint az idei kukoricatermés meghaladja majd a 9 millió tonnát – mondta el Czerván György Budapesten. B. L.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.