BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paks: sínen a 2. blokk is

További 20 évig működhet a Paksi Atomerőmű 2. blokkja, amelyet az ehhez szükséges engedély nélkül ez év végén le kellett volna állítani. A társaság fokozatosan átáll olyan fűtőelemek használatára, amelyeknek köszönhetően nagyobb lesz a létesítmény hatékonysága.

Újabb 20 évig működhet a Paksi Atomerőmű 2. blokkja az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által a napokban kiadott engedélynek köszönhetően. Az üzemidő-hosszabbítás nélkül az év végén le kellett volna állítani a 30 éve üzembe helyezett egységet, és kiesett volna az ország áramtermelésének több mint a felét adó erőmű kapacitásainak a negyede. E hiányt csak importból lehetne pótolni Baji Csaba, a paksi társaságot ellenőrző MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint.

Egy blokk leállítása műszakilag nem gond, sor kerül rá például a karbantartás, a fűtőelem-cserék idején. Vészforgatókönyvvel viszont nem készültünk arra, ha az OAH esetleg ne adná meg az engedélyt, ez nem is a kompetenciánk. – válaszolt a Világgazdaságnak Hamvas István, az atomerőmű-társaság vezérigazgatója. Mint tájékoztatóján újságírókkal ismertette, e munka lényegében már a blokk átadásakor megkezdődött, és három fő területet érintett: a biztonságnövelést, a hatékonyság-javítást és a szinten tartást. Az átalakítások miatt a blokk már nem ugyanaz, amelyet 30 éve üzembe helyeztek.

Az atomerőműben a legtöbb, biztonságnövelő beruházásra az 1992-es felülvizsgálat nyomán indított AGNES projekt részeként került sor 1996 és 2002 között. 2013-ban újabb jelentős fejlesztéssorozat kezdődött, amelynek során a rendkívül kis esélyű balesetek bekövetkeztére is felkészítik a blokkokat. Ez nagy anyagi teher, de a tulajdonosok mindig gondoskodtak a szükséges forrásokról. A hatékonyságjavítás során a 440 megawattos egységek villamos teljesítményét 500 megawattosra növelték, e beruházások kevesebb mint egy év alatt megtérülnek. Az üzemidő-hosszabbítás szempontjából azonban a legfontosabb a harmadik terület, a szinten tartás, idei értendő a javítás és a karbantartás is. A legkritikusabb lépés a reaktortartály vízüzemének cseréje volt, de újak váltottak fel más fontos berendezéseket is, például a nagynyomású kondenzátorokat és a fő transzformátorokat.

A társaság nemrég projektet indított a blokkok további hatékonyság-növelésére, aminek köszönhetően a mostani 11 hónap helyett elég lesz 15 havonként cserélni a fűtőelem-kazettákat. A hosszabb üzemeltetési ciklus révén nő az érintett blokkok kapacitásának kihasználása. A váltás költségeire vonatkozó kérdésünkre Hamvas István azt válaszolta, hogy a projektnek nincs elkülönített, nagy kerete, de nagy átalakításra nincs is hozzá szükség, mert elsősorban elméleti munkát igényel. Azt kell igazolni hozzá, hogy a létesítmény két főjavítás között hosszabb ideig is képes biztonságosan működni. Az új, 4,7 százalékos dúsítású üzemanyag drágább lesz a ma használt, 4,2 százalékosnál, de az eredő haszon bőven fedezi az egyébként sem túl jelentős befektetést.

Önerőből fejleszt az erőműtársaság

Az 1. blokk már két éve megkapta az üzemidő-hosszabbítási engedélyt, és folyik a fiatalabb 3. és 4. blokkok engedélyeztetése is. Ezen engedélyek megszerzése 2016-ban, illetve 2017-ben válik időszerűvé. Sem a hosszabbításra való felkészülés, sem az üzemanyagváltás nem igényelt költségvetési forrásokat, azaz adófizetői pénzeket. „Bár minden blokk külön műszaki egység, saját történettel és üzemidővel, az ebből adódó különbségek miatt nincs számottevő eltérés sem műszaki, sem költség oldalról a hosszabbításra való felkészítésben” – válaszolt lapunknak Hamvas István.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.