BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárdokat hoz a cégeknek világszerte a Facebook

Komoly hatással van a világ gazdaságára a Facebook és nem csak azért, mert sokan munkaidőben is használják a közösségi oldalt. A társaság megrendelésére a Deloitte által készített felmérés szerint a múlt évben a szolgáltatás globális gazdasági hatása 227 milliárd dollár volt, vagyis ennyi pluszt köszönhettek a világ vállalatai a Facebooknak. Az elemzés szerint a közösségi szolgáltatás új, innovatív megoldások megjelenését inspirálja, teljesen új üzleti modelleket eredményez egyes ágazatokban – például a reklámiparban -, emellett megteremti a világpiacra jutás lehetőségét a legkisebb cégek számára is, amelyek alig tudnak marketingre költeni. A Deloitte számításai szerint csak a múlt évben közvetve 4,5 millió új állás jött létre a Facebook hatására.

A közösségi oldal kedvező befolyását leginkább Észak-Amerika érzi, a felmérés szerint 105 milliárd dollárnyi pluszt hozott a térség gazdaságának a vállalat, ebből 100 milliárd jutott az Egyesült Államokra, míg ötmilliárd Kanadára. Ugyanakkor az új munkahelyek létrehozásában az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió jár a legjobban a Facebookkal, 1,5 milliónyi állást eredményezett ebben a térségben a közösségi oldal hatása. Az Európai Unió 28 tagországa összesen 51 milliárd dolláros pozitív gazdasági hatást köszönhet a Facebooknak és közel 800 ezer új munkahelyet. A legnagyobb szeletet ebből a közösség legfejlettebb digitális gazdaságával rendelkező Egyesült Királyság tudhatja magáénak, 11 milliárd dollárra és 154 ezer állással.

A tanulmány szerint az Ázsia/Óceánia térségben a múlt évben 35 milliárd dolláros pozitív hatást fejtett ki a közösségi oldal jelenléte és 1,3 millió új munkahely jött létre. Közép- és Dél-Amerikában ugyan mindössze 600 ezer állást köszönhettek tavaly a Facebooknak, azonban a régió gazdasági teljesítményét 21 milliárd dollárra dobta meg a Deloitte becslése szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.