BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világon élők kétharmada nem használja az internetet

A világon élők mindössze 40 százaléka használta már életében legalább egyszer az internetet, míg évente egy alkalommal csak 37,9 százalékuk – derül ki az Internet.org tanulmányából.

A Facebook vezetésével létrejött szervezet elemzése szerint alapvetően három okra vezethető vissza, hogy miért nem használa a netet rendszeresen a Föld lakosságának közel kétharmada. Bármennyire meglepő, az egyik legfőbb magyarázat még mindig a megfelelő infrastruktúra hiánya, a világ számos pontján ugyanis egyelőre nincs olyan hálózat – akár vezetékes, akár mobil – amellyel megfelelő minőségű internet kapcsolatot lehet létrehozni.

A további okok között szerepel a hozzáférés viszonylag magas költsége, illetve az érdeklődés hiánya. Az elemzés szerint sokan nincsenek tisztában a web kínálta lehetőségekkel, de gondot okoz az is, hogy csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre az anyanyelvükön elérhető, számukra értékes és hasznos információ.

Az egyes földrajzi régiókat vizsgálva hatalmas különbségeket tárt fel az Internet.org kutatása. Észak-Amerikában például meghaladta a 84 százalékot a lakosságon belül a világhálóra évente legalább egyszer csatlakozók száma. Viszonylag magas, 65,4 százalékos értéket produkált Európa és Közép-Ázsia. Ugyanakkor a Közel-Keleten és Észak-Afrikában már csak 39 százalék volt az évente egyszer netezők aránya, míg Afrika Szaharától délre található területein 16,9, Dél-Ázsiában pedig 13,7 százalék.
A tanulmány szerint aggasztó, hogy az elmúlt négy évben veszített lendületéből az internet használat elterjedése. Míg 2010-ben még közel 15 százalékos volt a növekedés a világhálót használók számában, addig tavaly már csak 6,6 százalék. Az Internet.org szerint a mobiltechnológia jelentheti az egyik kitörési pontot. A világon élők több mint 90 százaléka legalább 2G-s hálózattal lefedett területen lakik, míg közel felük 3G-s hálózathoz is hozzáférhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.