BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyenlő elbánást kérnek a távközlési szolgáltatók

A mobilipart is befolyásoló tervekről számolt be a Mobil Világkongresszuson a Facebook és a Google is, utóbbi cég virtuális mobilszolgáltatás elindítására készül. A nagy távközlési vállalatok arra hívták fel a hatóságok figyelmét, hogy egyenlően kellene kezelni őket és a nagy webes társaságokat.

A mobilcégek bevételeit is növelné, ha ingyenesen elérhetővé tennék hálózataikon az alapvető internetes szolgáltatásokat – mutatott rá Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a barcelonai Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress – MWC) tartott kerekasztal-beszélgetésen. A felvetés felhasználói szemmel igen vonzónak tűnik, hiszen azok is tudnák így használni a közösségi oldalakat, vagy éppen a legnépszerűbb levelező alkalmazásokat, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy mobilinternetezési lehetőséget is tartalmazó előfizetést válasszanak. Ha a felhasználók már megismerték az internet előnyeit és az általa kínált lehetőségeket, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy később fizetni is hajlandóak lesznek az adatforgalomért – érvelt a Facebook vezetője.

A felvetés egyébként nem teljesen légbőlkapott, a világ legnépszerűbb közösségi oldalát működtető cég által létrehozott Internet.org nevű szervezetnek ugyanis már konkrét tapasztalatai is vannak erről. A csoport 2014 közepén Zambiában, majd később további öt országban tett ingyen elérhetővé néhány alapvető online szolgáltatást a helyi mobilcégekkel összefogva. A modell pedig a jelek szerint működik, a szolgáltatók bevételei nem estek vissza, a korábban az adatforgalomért fizető ügyfelek nem kezdték el tömegesen lemondani az előfizetésüket.

A barcelonai kerekasztal-beszélgetés szervezői érezhetően odafigyeltek arra, hogy a Facebook vezére ne maradjon egyedül véleményével. Több, az Internet.org-ban szerepet vállaló szolgáltató képviselője is helyet kapott a színpadon, akik pozitív tapasztalatokról számoltak be. Kétkedve fogadta ugyanakkor a felvetést Jon Fredrik Baksaas, a Telenor Group vezérigazgatója, aki arról beszélt, hogy az első kedvező visszajelzésekről szóló statisztikák nem döntőek, és akkor van értelme komolyabban elgondolkodni egy ilyen üzleti modellen, ha bebizonyosodik, hogy az hosszabb távon is fenntartható.

A Facebook nem az egyetlen nagy webes cég volt, amely jelezte, hogy vannak elképzelései a mobiliparral kapcsolatban. A Google termékfejlesztésért felelős alelnöke, Sundar Pichai a barcelonai MWC-n közölte, hogy a következő hónapokban bejelentik saját mobilszolgáltatásuk elindítását. Igaz a társaság nem a hálózatépítésre összpontosít majd, hanem az infrastruktúrával már rendelkező partnerekkel fogna össze és virtuális mobilcégként lépne be a piacra.

Mind a Facebooknak, mind a Google-nak határozott stratégiája van arról, hogyan juttassák el minél több emberhez az internetet, ami figyelembe véve, hogy jelenleg a világ lakosságának közel kétharmada még egyáltalán nem használja a világhálót, időszerű törekvés. A mostani MWC-n már elég élesen megmutatkozott, hogy nagyon nem mindegy, milyen módszerrel sikerül javítani a helyzetet, és hogy a mobilipar meghatározó vállalatai milyen szerepet játszanak majd a folyamatban. A legnagyobb mobilszolgáltatók – Deutsche Telekom, Telefónica, Telenor, Vodafone – vezetőinek részvételével tartott beszélgetés legfontosabb üzenete azt volt, hogy a hatóságoknak szakítaniuk kellene azzal a gyakorlattal, hogy eltérően kezelik a hálózatokat fenntartó és működtető társaságokat és a nagy internetes cégeket. Az ok meglehetősen egyértelmű, bár valószínűleg kevesen gondolnak bele. Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója a társaság sajtótájékoztatóján vetette fel, hogy megnézve a Facebook szolgáltatásait, azok jelentős része a kommunikációhoz kapcsolódik. Ugyanakkor míg a hálózataikra eurómilliárdokat költő távközlési cégek működését nagyon pontos és részletes szabályok határozzák meg, addig a közösségi oldal kommunikációs szolgáltatásai kapcsán erről szó sincs. Egy másik érdekes problémára világított rá az a felvetés, hogy míg a mobilszolgáltatóktól elvárás, hogy hálózataik összekapcsolhatók legyenek és a felhasználók akadálytalanul használhassák bármelyiket, addig a webes szolgáltatások esetében nincs ilyen átjárhatóság, zárt rendszerekről van szó.
Barcelonában is előjött a netsemlegesség kérdése, ennek egyre nagyobb a jelentősége a mobilcégek számára is. Az Egyesült Államokban a múlt héten született olyan döntés, ami megtiltja a nethozzáférést nyújtó vállalatoknak, hogy különbséget tegyenek a webes szolgáltatások között, például lelassítsák egyes vállalatok oldalainak betöltését, extra díjat szedjenek tőlük a gyors online kapcsolatért vagy blokkolják oldalaikat. Timotheus Höttges ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy támogatja a netsemlegesség elvét, azonban a hatóságoknak fel kell készülniük arra, hogy teret hagyjanak a speciális helyzetek kezelésére. Példaként a hálózatba kapcsolt autókat említette a Deutsche Telekom vezetője. Ezeknek különleges helyzetekben elsőbbséget kell biztosítani a kapacitásokhoz való hozzáférésekhez egy zenei szolgáltatáshoz képest.

Magyar siker Barcelonában

Számos megkereséssel és Dél-Kelet Ázsia egy jelentős iparági szereplőjével aláírt együttműködési szándéknyilatkozattal zárta szereplését a Cellum Global Zrt. a Mobile World Congress-en. A cég legújabb, Plug and Play nevű alkalmazását mutatta be, ami egy mobilapplikációba gyorsan és egyszerűen beköthető fizetési megoldás. Segítségével a külsős fejlesztők is akár pár nap alatt szuperbiztonságos fizetési rendszert építhetnek saját mobilalkalmazásaikba. A teljeskörű szolgáltatáscsomagon keresztül többek között elérhető a Cellum szabadalmaztatott kártyatárolási technológiája, valamint fizetési motorja.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.