BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Húsvét után már három cég üzemeltet csomagautomatákat

Hamarosan még élesebb lehet a verseny a csomaglogisztika területén.

Március 16-a óta már tesztelik FoxPost Zrt. fehér-piros csomagautomatáit és információink szerint semmi akadálya annak, hogy április 7-én elinduljon az éles működés. A cég tervei szerint már tavasszal 51, később pedig országszerte 250 csomagautomatát telepítenének. A helyszínek többnyire Auchan, Tesco és Interspar áruházak, valamint a nagyvárosok plázái, a fővárosban például a Lurdy, a Corvin Pláza és a WestEnd. A FoxPost 51 gépes beruházásához Bengyel Ádám szerint 2 millió euró kellett, az Észtországból érkező rendszert (Claveron Parcel) meghonosító magyar vállalkozás pénzügyi hátterét két hazai kockázati tőke alap, a Finext és Perion együttesen biztosítja. Ha a Foxpost is elindul, akkor a webshopok vásárlói már 3 cég közül választhatnak, hiszen a Magyar Posta jelenleg 50, míg a Webox 80 csomagautomatával rendelkezik. A gyorsan növekvő e-kereskedelem jelenti világszerte a hagyományos postai vállalatok jövőjét, ezt jól bizonyítja, hogy a Deutsche Post 2014-es 56,6 milliárd eurós bevételeiből 15,7 milliárd euró már a csomag-ágazatból származott.

A Magyar Postát azonban nem kell félteni, hiszen másfél hónapja működik az állami vállalat 20 csekkbefizető automatája és eddig 43 ezer csekket adtak fel 460 millió forint értékben. A csekkbefizető automatákat használó ügyfelek fele kettő, vagy annál több csekket fizet be egy tranzakcióval. Eddig a legnagyobb forgalmú helyszín a Nyugati téri posta volt, míg a vidéki helyszínek közül Miskolc Szinvapark bevásárlóközpontban található készülék. A csekkbefizető automatáin keresztül már minden csekk kibocsátó, valamennyi csekkje (akár a kézzel kitöltött csekk is) befizethető a hét minden napján, a késő esti órákban is.

Korábban úgy kalkuláltak, hogy egy átlagos napon pár százan biztosan az automatákat választják majd, de a forgalmasabb időszakokban akár a több ezres szintet sem tartották kizártnak. A forgalom szinte garantált, hiszen a magyar lakosság 70-80 százaléka sárga csekkel rendezi rezsiköltségét, évente 200 millió darab ilyen megbízást adnak fel a postán. Az automaták közül 11-et a fővárosba, illetve annak agglomerációjába telepítettek, de került belőlük Debrecenbe, Győrbe, Kecskemétre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra és Szombathelyre is. A Magyar Posta – az igénybevételtől függően – tervezi a csekkbefizető automata hálózat további bővítését, illetve vizsgálja annak lehetőségét, hogy készpénzt is elfogadó automatákat
is üzembe állítson.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.