BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nálunk még nem lett slágertermék az Eurojackpot

Egyelőre úgy néz ki, nem a tavaly októberben bevezetett Eurojackpot lesz az amúgy évek óta rekord árbevételt elérő Szerencsejáték Zrt. slágerterméke.

Az európai lottójáték legerősebb hete a bevezetési hét volt, ekkor több, mint 400 millió forint értékben vásároltak a játékosok szelvényt – közölte az állami cég a Világgazdasággal. Azóta az árbevétel 300 és 350 millió forint között alakul. Ebből arra lehet következtetni, hogy éves szinten 16-17 milliárd forint remélhető az új játéktól. Mivel 660 forintba kerül egy tippelés, ezért nagyjából heti félmillió szelvényt kell kitölteni a 300 millió forint körüli forgalomhoz. A 16-17 milliárd forintos forgalom messze elmarad a hagyományos lottó 50 milliárd forint körüli forgalmától, de még a hatoslottó 23 milliárd forintos és a skandináv lottó 18 milliárd forintos bevételétől is.

Összességében nézve természetesen a lottójékok együttes forgalma így is magasabb lett. Alapvetően pedig ez volt a Szerencsejáték Zrt. célja, amelynek árbevétele 2013-ban 243 milliárd forint volt, tavaly pedig megközelíthette, vagy meg is haladhatta a 280 milliárd forintot.

Szentpétery Kálmán, az állami társaság vezérigazgatója az Eurojackpot tavalyi indításakor elmondta: úgy kalkulálnak, hogy a mintegy 300 millió forintos beruházást igénylő új sorsolásos játék két éven belül megtérül. Tapasztalatok szerint a hagyományos lottó esetében akkor ugrik meg jelentősen a forgalom, ha eléri a halmozódás a 2,5-3 milliárd forintot, erre azonban évente csak néhányszor van esély. A 16 európai országban árusított Eurojackpot főnyereménye pedig eleve onnan indul, ahova a hagyományos lottó csak sok hetes halmozódás után jut el, most éppen bruttó 18 millió euró. Segítheti talán a játék népszerűségét, hogy az ára nem fix, egy alapjáték ára körülbelül 2 eurónak megfelelő összeg, forintban. Amennyiben a heti MNB által közzétett hivatalos euró árfolyamok átlaga 308,75 alá megy, abban az esetben 640, egyébként pedig 660 forint az alapjáték ára. Mivel mostanában 305 forint körül mozog az euró árfolyam, ezért jó esély van arra, hogy olcsóbb lesz a játék.

A Szerencsejáték Zrt. szerint a szerencsejáték és fogadás szervezése a kereskedelemi törvény értelmében nem minősülnek kereskedelmi tevékenységnek, így a törvény és végrehajtási rendeleteinek hatálya nem terjed ki rájuk. A jelenlegi jogszabályi előírások alapján tehát a lottózók változatlanul nyitva tarthatnak vasárnaponként. Az állami cégnek összesen mintegy 450 saját lottózója van, mintegy 4000 helyen pedig jutalékos vállalkozók értékesítik a cég termékeit is. A Tescóban és a hasonló áruházakban nem lesznek nyitva a lottózók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.