BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem is lesz annyira ingyenes az új Windows

Egy évig ingyen töltheti majd le az egyéni felhasználók egy része az új Windows-t, ráadásul az eddig nem eredeti verziót használók is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A társaság abban bízik, hogy az extra szolgáltatásokból lehet pótolni a kieső bevételt

Új üzleti modellel vezeti be a Windows 10 operációs rendszert a piacra a Microsoft, a megoldást ingyen adja az egyéni felhasználóknak a cég, és az alkalmazások extra funkcióiból, illetve a szolgáltatásokból remélnek komolyabb bevételt. A társaság idén nyáron dobja piacra az új szoftvert, amely az ígéretek szerint a pc-ken és mobileszközökön egyaránt ugyanúgy működik majd, így valószínűsíthető, hogy gyorsabban elterjed majd széleskörben, mint elődje, a Windows 8.1. Az operációs rendszer 190 országban, 111 nyelven lesz elérhető.

„Úgy látjuk, hogy ma már nem a vásárlás pillanatában érdemes egy összegben tervezni a licencdíjjal, hanem célszerűbb előfizetésként kérni azalatt az időszak alatt, amíg az emberek használják a termékünket. Valószínűleg ügyfeleink számára is jobb megoldás, ha nem kell egyszeri kiadással számolni, hanem részletenként és csak a használattal arányosan fizethetnek az igénybevett szolgáltatásért. A freemium modell már bevált az irodai alkalmazáscsomagunk mobil verzióinál, ahol a funkciók 95 százaléka ingyen elérhető, és csak az extrákért kell fizetni” - mondta el a Windows 10-nél alkalmazott új üzletpolitika kapcsán Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows üzletágvezetője. A szakember hangsúlyozta: az új operációs rendszer a jelenleg Windows 7-et és 8.1-et használók számára akkor is ingyen letölthető és telepíthető lesz, a megjelenést követően egy évig, ha nem jogtiszta szoftvert használnak. A már telepített alkalmazásokat az egy év eltelte után is lehet majd használni, azonban az egy éves határidő lejárta után már csak pénzért lehet letölteni.

„A Windows10 igazi újdonsága, hogy megjelenésével minden eszközön ugyanazt az élményt tudjuk kínálni a felhasználóknak, legyen szó akár asztali számítógépről, hordozható pc-ről, vagy okostelefonról. Ez igaz az újfajta eszközökre is, mint a Hololens-okosszemüveg, amely szintén ezt az operációs rendszert futtatja majd. Ez az első holografikus számítógép, amelynél nem az átlátható lencsére, hanem a térbe, hologramként kivetítve jelennek meg az alapvető megoldások, mint a tévés, üzenetküldő, hírolvasó alkalmazások vagy éppen a játékok” – számolt be az egyik újdonságról Tóth András Mihály.

A Windows 10 további érdekessége, hogy a programot futtató eszközök a biometrikus jellemzők alapján is képesek lesznek azonosítani tulajdonosaikat. „Olyan sok jelszót használunk a mindennapokban, hogy a legtöbben igyekeznek egy, esetleg néhány könnyen megjegyezhető alkalmazni mindenre. Ez azonban nem a legbiztonságosabb megoldás, ezért éreztük úgy, hogy új koncepcióra van szükség, így jött a Windows Hello és a Microsoft Passport kettőse, amelyek mindegyike lehetővé teszi, hogy akár arc, ujjlenyomat vagy retina lenyomat felismeréssel azonosítsuk a felhasználókat” - tette hozzá. Magyarországon jelenleg a Windows 7 a legelterjedtebb operációs rendszer, a gépek 49 százalékán működik ez a megoldás, míg Windows 8.1-et 13 százalékuk, XP-t pedig 11-12 százalékuk futtat.

Eltűnő Explorer

Miközben nagy erőkkel készülnek a Microsoftnál az új Windows bevezetésére, a társaság úgy döntött, hogy egy nagy múltú terméket, az Internet Explorert (IE) idővel eltüntet a piacról. Az új operációs rendszerhez ugyanis egy teljesen átalakított internet böngészőt, a jelenleg Spartan név alatt futó megoldást adják majd. Ám főleg az üzleti felhasználók miatt az új operációs rendszer egyes verzióiban elérhető lesz még egy ideig az IE. A böngészőt a 90-es évek közepén vezette be a Microsoft és a 2000-es évek elején uralta ezt a szegmenst. Ám biztonsági hiányosságai miatt a Firefox és a Chrome megjelenésével veszített részesedéséből.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.