BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Online pénztárgépek: csalódni fog a kormány?

Kevés az esély arra, hogy a taxikat még az idén online pénztárgépesítsék, pedig a nemzetgazdasági tárca már bevételre is számítana ebből a forrásból. A szépségipart és a személyszállítókat nehezebb lesz az adóhatósághoz bekötött gépekkel felszerelni, mint első pillantásra gondolnánk.

A szépségipart és a taxisokat is nehezebb lesz az adóhatósághoz bekötött gépekkel felszerelni, mint elsőre hinnénk. A nemzetgazdasági tárca ugyan már ebben az évben bevételre számítana a fehéredésből, ám a pénztárgép gyártók érdekképviseletének elnöke szerint igencsak nehéz lesz idén az adóhatósághoz bekötött gépekkel ellátni a szolgáltatókat, különösen a taxisokat.

A szakma további 50 esetleg 70 ezer gép értékesítésével számol, ha minden taxiban, kozmetikában és fodrászatban szükség lesz egy új kasszára. Novák Zoltán, a Magyar Pénztárgép Szövetség elnöke szerint azonban abban az esetben is fél éves bevezetési periódussal kell kalkulálni, ha csak a korábbi gépekkel kell ellátni a szépségiparban dolgozókat. Vannak ugyan még kasszák raktáron, de ennyi megbízható masina nincs az országban.

Ha változnak a műszaki paraméterek, vagyis – ahogyan korábban tervezték – igazodni kell a taxisok, fodrászok igényeihez, akkor fejlesztésre is szükség lesz. Ez 3-6 hónapos időszak lehet, attól függően, mennyire lesznek bonyolultak az új előírások. Időbe kerül az is, amíg engedélyeztetik az új rendszereket.

Ezek után kezdődhet a gyártás, majd a bevezetés, vagyis a pénztárgépek elosztása – erre is érdemes hat hónapot számolni. Novák Zoltán szerint az államtitkár idei bevételi várakozásai akkor lehetnek reálisak, ha nincs változtatás a műszaki feltételeken.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak adott hétfői interjújában árulta el, hogy a tárca hamarosan előáll a szépségipart és a taxisokat online pénztárgép bevezetésére kötelező jogszabály tervezetével, amelyből még az idén 20 milliárd többletbevételre is számítanának.

Az elképzelés nem új, ugyanakkor számtalan fejlesztést is terveztek korábban. A taxisoknál vagy olyan gépeket kell létrehozni, amelyek a taxaméterről is képesek fogadni az adatokat, vagy pedig egy kisebb méretű online pénztárgéppel kell felszerelni őket. Ez utóbbi ellen szól, hogy a GPS és a taxaméter, valamint a kártyaelfogadó automata mellé kellene újabb gépet telepíteni. A szépségiparban pedig esetleg olyan online pénztárgépekre lesz szükség, amelyek több vállalkozót is ki tudnak majd szolgálni. Miután a fodrászatokban, kozmetikákban jellemző a székbérlés, vagyis egy helyen több vállalkozó van, logikus volna, hogy ne kelljen mindegyiküknek megvásárolni az új gépet. Ahhoz azonban, hogy többen is tudjanak használni egy kasszát jogszabály módosítás kell, és jelentős fejlesztés is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.