BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több adatot kért a magyar kormány a Facebooktól

A múlt év második felében több mint kétszer annyi adatkéréssel fordult a Facebookhoz a magyar kormány, mint 2014 első hat hónapjában – derül ki a közösségi oldal által nyilvánosságra hozott adatokból.

Tavaly az első félévben 57-szer, a július-decemberi időszakban pedig 128 alkalommal kértek információkat a magyar hatóságok a cégtől, amely az esetek valamivel több egyharmadában eleget is tett ezen igényeknek. A 2013. második félévi megkeresésekhez képest pedig több mint háromszoros volt a növekedés a múlt év végén. Ennek megfelelően számottevően nőtt azon felhasználók, illetve fiókok száma is, amelyek felkeltették a kormány érdeklődését. A Facebook közlése szerint a múlt év második felében 167 felhasználóról, illetve fiókról kértek információkat a magyar hatóságok. Tavaly az első félévben még csak 78 facebookozóról kértek adatokat itthonról, 2013 második felében pedig 51-ről, vagyis úgy tűnik, a hazai hatóságok egyre fontosabb információforrásként tekintenek a közösségi oldalra.

Globális szinten is megfigyelhető, hogy nőtt a megkeresések száma, a világ kormányai összesen 35051 esetben fordultak a Facebookhoz információkért 2014 második félévében. A legtöbbször az Egyesült Államok igényelt adatokat, több mint 14 ezer alkalommal, míg a második legkíváncsibb országnak India bizonyult, ahonnan közel 5500 megkeresést küldtek a közösségi oldalnak és több mint hétezer felhasználóról kértek információkat.

A Facebook tavaly a július-decemberi időszakban 9700 olyan tartalmat távolított el az oldalról, amely sértette a helyi törvényeket, ez 11 százalékos növekedést jelentett az első félévhez képest. A nagy internetes cégek a múlt évben kezdték nyilvánosságra hozni a kormányzati megkeresések számát, illetve azt, hogy mennyi esetben adtak ki információkat. A Facebook mellett a Google, a Microsoft, illetve a Yahoo is végez ilyen adatközlést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.