BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ború és derű a kkv-knál

Megállni látszik a hazai kis- és középvállalkozások várakozásainak romlása a K&H bizalmi indexe szerint. A cégek bizakodnak a hitelfelvételi lehetőségek javulásában, viszont tartanak attól, hogy nem férnek hozzá az uniós pályázatokhoz

Az év első negyedévében gyakorlatilag stagnált a vállalkozások bizalma – derül ki a K&H legfrissebb kkv bizalmi indexéből.

A hazai kis- és közepes vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index a tavaly évvégi –15 ponthoz képest gyakorlatilag alig változott, jelenleg –14 ponton áll. Ez azt jelenti, hogy nem folytatódott az előző negyedévben tapasztalt jelentős romlás. Az index stagnálása pedig annak tudható be, hogy a kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó tényezők legtöbbje alig változott.

A különböző árbevételű cégeket és szektorokat illetően – az index tízéves történetében először – rendkívül egységes képet mutat a hazai kkv-szektor, hiszen mérettől és iparágtól függetlenül közel azonos szinten van a cégek jövőbe vetett bizalma. A középvállalkozások várakozásai jelenleg –11, a mikrovállalkozásoké –14, a kisvállalkozásoké –15 ponton állnak, míg a szektorokat tekintve a kereskedelmi cégek várakozásai –12 ponton, a mezőgazdasági cégeké –14 ponton, a szolgáltató és ipari vállalkozásoké pedig egyaránt –15 ponton állnak.

A részindexek közül egyedül a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások javultak jelentősen. Az optimista szemlélet annak köszönhető, hogy kevesebb cégvezető számít a kamatok emelkedésére, ezzel párhuzamosan pedig jóval többen vélekednek úgy, hogy a jelenlegi szinten maradnak, vagy éppen csökkenni fognak. Mindennek hátterében feltehetően a jegybanki alapkamat újabb csökkentése, illetve a Növekedési Hitelprogram év végéig történő meghosszabbítása és kibővítése áll.

A vállalati hitelek kedvezőbb feltételeivel kapcsolatos pozitív várakozásokat azonban lerombolja, hogy az uniós pályázati lehetőségeket igen borúsan látják a vállalkozások. Emögött az áll, hogy jelentősen, 46 százalékról 36 százalékra csökkent azon cégek aránya, amelyek jelenleg reálisnak tartják uniós forrás elnyerését. Emellett azok a cégek is jóval kevesebben vannak, amelyek hallottak volna a vállalkozás szempontjából érdekes pályázatról. Ez utóbbi eredmény nem meglepő, hiszen a 2014–2020-as költségvetési periódusban eddig csupán kettő kkv-kat is érintő pályázat jelent meg.

Várhatóan már áprilisban elérhető lesz egy 80 milliárd forintos keretösszegű termelési kapacitásbővítő pályázat, ám a források tömeges kiírása az eddigi információk alapján nyár elején fog beindulni.

Évtizedes felmérés

A K&H és a GfK Magyarország által 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A legutóbbi felmérés 2015. március 2–13. között történt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.