BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelik a sertéshús áfacsökkentésének hatásait

A kormányszóvivő szerint folyamatosan figyelemmel követik a sertéshús áfája csökkentésének hatásait, és ezekből "nyilvánvalóvá válik", hogy hasonló lépést be lehet-e vezetni más ágazatokban.

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azt mondta, egy-másfél év távlatában juthatnak megfelelő tapasztalatokhoz. Hozzátette: az áfacsökkentés a gabona-ágazatban korábban bevezetett fordított áfához hasonlóan segít az ágazat kifehérítésében is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a sertés tőkehúsra 2016 januárjától 5 százalékos áfakulcs bevezetését javasolja a kormánynak. A Baromfi Termék Tanács csütörtökön erre reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy a sertésszektorral azonos megítélést kérnek az adózásban.

Diszkriminatív áfacsökkentés?

A feketekereskedelem visszaszorulása mellett várhatóan nagymértékű, érezhető fogyasztóiár-csökkenést is eredményezne a tőkehúsokat terhelő áfa 5 százalékra való mérséklése” – mondta el a Világgazdaságnak Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke lapunknak hozzátette: „a legális csatornákon lehet a leglátványosabb különbség, itt ugyanis a csökkentés teljes mértékben megjelenhet a fogyasztói árakban is. Ezt a verseny egyértelműen kikényszeríti. Ott azonban, ahol eddig sem legálisan – az áfát be nem fizetve – értékesítették a tőkehúst, nem lesz ilyen látványos árcsökkenés.”

MTI - VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.