BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iránba tartanak az autógyártók

Az Irán, az Egyesült Államok és négy további nemzet között kötendő atom-megállapodás jelentős hatást gyakorolhat az autóiparra. Az iráni atomfegyverkezés leállításáról szóló végleges és teljesen végrehajtott döntés nyomán új korszak kezdődhet az ország járműiparában. A nukleáris program miatt csaknem öt éve érvényben lévő szankciók miatt sem az ipar sem a lakosság nem volt képes vásárolni és fejlődni, vagyis a befektetési lehetőségek nem csak egyértelműen láthatóak, de súlyosan alulértékeltek is – írta az Automotive News. A 77 milliós ország, amelynek lakossága megközelíti Németországét, a nemzetközi autóipari vállalatok szemében a legígéretesebb és tulajdonképpen érintetlen piac, de a gazdasági szankciók miatt a járműipar technológiai szintje megrekedt a tíz évvel ezelőtti szinten, a termelés pedig visszaesett.

A két nagy járműgyártó, az Iran Khodro és a SAIPA erősen érdekelt vegyes vállalatok alapításában, hiszen szükségük van a modern technológiára – közölte az IHS elemzője, Stephanie Vigier, aki szerint Irán arra törekszik, hogy minden alkatrészt helyben gyártson, ugyanakkor a szívesen exportálna a környező országokba.

Irán a szankciók előtt már létesített kapcsolatot olyan márkákkal, mint a Renault, Peugeot, Kia, valamint a kínai Chery, ugyanakkor az Autoblog szerint a novemberi iráni autószalonon megjelent a Kia, a Mercedes-Benz, a Peugeot, a Renault, a Toyota valamint a Volkswagen. A Renault pedig már tavaly nyáron keresett helyi üzleti partnert, hogy a nemzetközi megállapodás létrejöttét követően újraindítsa az összeszerelést partnereivel, az Iran Khodróval és az alkatrészgyártó Pars Khodro vállalattal. A Reuters úgy tudja, hogy a Renault szeretné visszaszerezni azt a jelentős piaci részesedést, amelyet 2011 előtt megszerzett. Az Iran Khodro egyik gyártásban lévő terméke ugyanakkor a Peugeot régi 206-os modellje. A Peugeot a múlt hónapban már meg is újította 50-50 százalékos vegyes vállalati szerződést az iráni vállalattal és arra készül hogy a rég modellpalettát újra cserélje.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.