BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a GKI ingatlanpiaci indexe

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek a magyarországi ingatlanpiacot jellemző indexe áprilisban 113 ponton állt, ami csaknem 7 ponttal magasabb a fél évvel korábbi értéknél - közölte az intézet szerdán az MTI-vel.

A budapesti index 114 pont, 6 ponttal nőtt.

Az index a piaci szereplők megkérdezésével készül és a 100-as érték a 2006 és 2014 közötti piac átlagos állapotát tükrözi.

Az egyes rész-piaci indexek közül az irodai 121 ponton áll országosan és a fővárosban egyaránt. A növekedés a budapesti indexnél 9 pont, míg az országosnál 12 pont. Az elmúlt fél évben jelentősen javult az irodák kihasználtsága. A legjobb minőségű, A-kategóriás irodák 77,5 százaléka volt bérbe adva áprilisban Pesten, a fél évvel korábbi 72 százalékkal szemben. Budán a bérbeadás 78,5 százalékos, a korábbi 68,5 százalék után.

Az országos lakáspiaci index 108 pontról 125 pontra emelkedett, Budapesten pedig a 113 pontos érték erősödött 128 pontra. A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban Budapesten és a nyugati országrészben javuló, míg a keleti országrészben stagnáló piaci helyzetet várnak.

A telekpiac a fővárosban és annak környékén élénkül, vidéken azonban érdemi változás nem várható.

A budapesti lakáspiacon a legnagyobb élénkülés a pesti belvárosban várható, de komoly javulásra számítanak Budán is. A pesti oldal belvároson kívül eső részei, illetve a fővárosi családi házak várhatóan kevesebbet profitálhatnak a bekövetkező élénkülésből.

Kelet-Magyarországon a nem panel társasházi lakások piacán következhet be élénkülés. A nyugati országrészben - a családi házak kivételével - erős derűlátás érezhető az ingatlanokkal foglalkozó cégek körében.

A GKI minden felmérésében közli, hogy ezer háztartásból hány tervez felújítást. A biztosan felújítók száma 33, míg a valószínűleg felújítóké 203 volt most áprilisban. Fél éve még csak 23, illetve 183 volt a felújítók száma.

A biztosan lakásépítést, illetve -vásárlást tervezők száma - szintén ezer háztartásra vetítve - 12 volt áprilisban a fél évvel korábbi 7 után. A valószínűleg vásárlók, illetve építők száma kevésbé, 59-ről 61-re emelkedett.

Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója a napi.hu szerdai ingatlankonferenciáján azzal magyarázta a fellendülést, hogy a gazdaság növekedési pályára állt, ami növelte a jövedelmeket is. A lakáspiac túllendült a mélyponton, de ahhoz, hogy jelentősebb élénkülés következzen be, tudatosabb és tervszerűbb állami szerepvállalásra lesz szükség - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.