BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb az idén az osztalék

A tőzsdei cégek csak kis hányada fizet osztalékot az idén, közülük a többség jóval kevesebbet, mint tavaly. Az ANY kivétel: náluk nő a kifizetés, az OTP Bank pedig – hiába a történelmi veszteség – az eredménytartalékból kifizeti a befektetőknek, amit egy éve megígért.

A hazai tőzsdei cégek még mindig alig ötöde fizet az idén osztalékot a lezajlott közgyűlések jegyzőkönyvei szerint, sokan kevesebbet, mint egy éve. A nagypapírok közül három is fizet az idén osztalékot. Az árfolyamhoz mért nyereség a villamos energetikai cégeknél arányaiban véve kisebb, főleg az elmúlt hónapok ralija után, az árfolyam-emelkedés viszont kárpótolhatja a részvényeseket. A legtöbb pénzt a nyereségből az idén a Mol befektetői vihetik el, 50 milliárd forintot, ez részvényenként körülbelül 500 forintot, vagyis a jelenlegi árfolyam mellett 3,33 százalék körüli osztalékhozamot jelent. A Molnál tavalyhoz képest csökkent az osztalék, akkor 60 milliárd, részvényeként 590 forintot kaptak a részvényesek. 

A Richternél is visszaesett az osztalék tavalyhoz képest. Az orosz-ukrán konfliktus a hazai tőzsdei cégek közül a gyógyszergyárat érintette talán a legrosszabbul, ennek ellenére lesz osztalék, de csak 33 forint részvényenként, szemben a tavalyi 57 forinttal. A Richter adózott eredménye 25 százalékát fizetheti ki a részvényeseknek, a nettó profit tavaly 25 milliárd forint volt, tehát valamivel több mint 6 milliárd forint jut most osztalékra.

Az OTP ugyan veszteséges volt, de a korábbi ígéreteknek megfelelően, az idén sem marad el az osztalék, amelynek az összege megegyezik a tavalyival. A hitelintézet az eredménytartalék terhére kifizet 40,6 milliárd forintot a részvényeseinek, ami egy-egy papír után 145 forintot jelent. A bank saját tulajdonában lévő részvényekre eső osztalékot szokás szerint szétosztja a többi részvényes között, így körülbelül 147 forintot kaphatnak majd a befektetők. A januárban indult árfolyam-emelkedéshez képest azonban ez az összeg aprópénznek számít, a bankpapír ugyanis a mélypont óta több mint 70 százalékot emelkedett.

Az azonos tulajdonosi körbe tartozó Elmű és az Émász a legstabilabb osztalékfizetők közé tartoznak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), előbbinek a közgyűlése az idén részvényenként 1200 forintos, utóbbié 900 forintos kifizetést szavazott meg. Osztalékhozamnak ez sem rossz, az Elműnél az árfolyamhoz képest 6 százalék fölött van a nyereség, a korábbi években viszont ezek a cégek sokkal bőkezűbben fizettek a részvényeseknek. Tavaly például az Elmű 2650, az Émász pedig 2950 forintot fizetett. A két villamos energetikai cég a közgyűlés után nem sokat várt, már meg is kezdték az idei osztalékfizetést. A pénz döntő részét persze a nagy tulajdonosok kapják, az RWE Energy, az EnBW Trust és a Magyar Villamos Művek, a közkézhányad ezeknél a papíroknál ugyanis igen alacsony. Az Elműnél alig haladja meg a 4 százalékot, és az Émásznál is 9 százalék alatt van.

Lényegesen nagyobb közkézhányaddal rendelkezik az ANY Biztonsági Nyomda, amely szintén úgy határozott, szétoszt a részvényesek között több mint egymilliárd forintot a tavalyi eredményből. A Nyomda 1100 forint körüli árfolyamához képest a részvényenkénti 73 forintos kifizetés 6,5 százalék fölötti osztalékhozamnak számít. A Nyomda az egyetlen komolyabb forgalmú részvény, amelynél nőtt tavaly óta az osztalék. Nem meglepő, hogy a cégben számos nagy pénzügyi befektető is hisz, a tőzsde honlapja szerint csaknem 15 százalékos pakettje van benne az Aegon csoport-
nak, a részvények 6,25 százalékát pedig a Concorde birtokolja.

Kicsik is fizetnek

Néhány kisebb tőzsdei cég is fizet még osztalékot a tavalyi eredmény alapján. A Graphisoft Park például a törzsrészvények után 60, a dolgozói papírokra pedig 20 forintot ad. A Forrás és a Plotinus osztalékelsőbbségi részvénnyel rendelkező befektetői is kapnak osztalékot.

A tavaly ősszel tőzsdére lépett Norbi Update közgyűlése is úgy határozott, az eredményből 156 millió forintot, vagyis részvényenként 30 forintot kifizet a befektetőknek. A főleg bér- és könyvelőprogramokkal foglalkozó cég, a Kulcs-Soft is kifizet 198 millió forintot osztalékként a részvényeseinek, ennek döntő részét a fő tulajdonos Kulcsár Tibor kapja majd meg.

A tavaly ősszel tőzsdére lépett Norbi Update közgyűlése is úgy határozott, az eredményből 156 millió forintot, vagyis részvényenként 30 forintot kifizet a befektetőknek. A főleg bér- és könyvelőprogramokkal foglalkozó cég, a Kulcs-Soft is kifizet 198 millió forintot osztalékként a részvényeseinek, ennek döntő részét a fő tulajdonos Kulcsár Tibor kapja majd meg. A Richter részvényesei is jóval kisebb osztalékra számíthatnak, ám ez sem okozhat meglepetést -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.