BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keleti vasúti kapcsolatokat erősít tovább a MÁV

A transzszibériai fővonal és az ahhoz kapcsolódó európai közlekedési folyosók árufuvarozási hatékonyságának növelése, közös intézkedések és javaslatok kidolgozása a korridor magyarországi szakaszainak fokozott kihasználására volt a témája annak a szerdai tanácskozásnak, amely a MÁV, a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa és az Orosz Vasutak vezetése között folyt Moszkvában.

Az ülésen kiemelt hangsúlyt kapott a záhonyi térség kapacitáskihasználásának növelése is. A felek egyetértettek abban, hogy egy speciális záhonyi gazdasági övezet – akár vámszabad terület – létrehozása nemcsak biztosíthatja a Magyarországon keresztül fuvarozandó árualapot, hanem hozzáadott érték teremtésével elősegítheti a záhonyi térség versenyképességének növelését is. (A közös záhonyi gazdasági övezet létrehozása sokéves terv, mégpedig orosz vállalkozók mellett ukrajnaiak bevonásával, a megvalósítás azonban elakadt.)

Bánhegyi Csilla, a MÁV kereskedelmi vezetője a társaság közleménye szerint kiemelte, hogy mára a magyarországi vasúti hálózat-hozzáférési díjak a legkedvezőbbek a térségben. A MÁV képviselői az ülésen megerősítették, hogy a vasúttársaság továbbra is közreműködik az európai és az ázsiai árufuvarozási folyosók együttműködésének megteremtésében.

A munkacsoport tagjai egyetértettek abban, hogy a vállalkozó vasúti társaságok, logisztikai központok és szállítmányozók aktív részvételére van szükség a lehetőségek kiaknázásához. Az RZSD és a MÁV még az idén konzultációt szervez az érdekelt partnerek együttműködésének céljából.

A előbbitől külön tárgyalásokon egyeztetett a magyar és az orosz személyszállító vasúttársaság, azaz a MÁV-Start és az RZSD. Feldmann Márton vezérigazgató-helyettes és orosz kollégája együttműködési megállapodást kötött, és aláírt egy szerződést a szolgáltatások kölcsönös értékesítéséről is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.